Recension: Indiana Jones And The Temple Of Doom



Indiana Jones And The Temple Of Doom

 

Inte en tråkig sekund

 

I uppföljaren till klassikern Indiana Jones träffar vi återigen på Dr. Jones (Harrison Ford), denna gång tillsammans med en liten asiatisk pojke vid namn Shorty (Jonathan Ke Quan) och en dramatisk, bortskämd sångerska vid namn Willie (Cate Capshaw). De hamnar i en liten by i Indien och får uppdraget att hitta en magisk, mystisk sten som stulit ifrån dem. På vägen dit upptäcker Jones att stenen i själva verket stulits av en sekt som planerar hemskare saker än vad han någonsin kunde ha föreställt sig…

 

Här har man tagit allt som gjorde ettan till en så bra film och kryddat till med extra; mer effekter, non-stop äventyr och massvis med over-the-top scener. Det är en intressant och rolig åktur, men mer betyder inte alltid att det blir bättre. Jones två sidekicks, pojken och sångerskan, är riktigt irriterande och orealistiska karaktärer. Varför man har med en gullig liten pojke som slänger ut gulliga kommentarer med jämna mellanrum får mig att skruva på av obehag, samtidigt som karaktären Willie är så överdriven och jobbig att jag ville döda henne.   

 

Musiken och effekterna håller hög klass om man tänker på när filmen kom ut och det är en bra uppföljare, men filmen når inte upp till ettans klass och publikfrierierna blir allt för många och övertydliga fram emot slutet. Detta är en actionfilm utan en enda död sekund, men det räcker inte hela vägen och filmen får en stadig trea.

 

3/5  

 

Foto: 3

Skratt: 3

Musik: 4

Skräck: -

Action: 3

Effekter: 4

Skådespeleri: 2

 

Filmens specialitet: magiska stenar - 3

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: Indiana Jones And The Raiders Of The Lost Ark



Indiana Jones And The Raiders Of The Lost Ark

 

Underhållande äventyr

 

Här om dagen insåg jag att Indiana Jones serien är något jag inte sett, så jag började med att se den första filmen och wow, vilken rulle! I första filmen får vi bekanta oss med Indiana Jones (Harrison Ford), en arkeolog som gärna ger sig ut på vilda äventyr. När man kommer över information som avslöjar att nazisterna letar efter historisk artefakt som sägs innehålla källan till all mänsklig liv blir Indiana Jones inhyrd av staten för att leta upp föremålet innan nazisterna och på så sätt rädda världen.

 

Filmen utspelar sig år 1936 och det är charmiga scenbyggen och miljöer som man slängs igenom. Ford passar bra som den smått torra hjälten, även om hans skådespelartalanger kan ifrågasättas och hans kvinnliga side-kick Marion (Karen Allen) passar bra ihop med Jones. Musiken är som väntat riktigt bra; det är sällan man blir besviken när John Williams står bakom dirigentpinnen och redan här visar Spielberg sin känsla för storslagna scener, maffiga effekter och en mix av rolig, spännande och underhållande äventyr.

 

Trots att filmen har över 30 på nacken fungerar den överraskande bra och det var endast några enstaka scener som påminde mig om dåtidens teknik och att filmen faktiskt är ganska gammal. Jag förstår varför Indiana Jones har blivit så stor som det är och ser fram emot att se uppföljarna. Det blir en stark fyra till filmen som bjuder på grym actionäventyr med glimten i ögat.

 

4/5

 

Foto: 3

Skratt: 3

Musik: 4

Skräck: -

Action: 4

Effekter: 4

Skådespeleri: 3

 

Filmens specialitet: historiska föremål – 4

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: Vanishing On 7th Street



Vanishing On 7th Street

 

Suggestivt och enformigt

 

Plötsligt försvinner ljuset i Detroit, likaså befolkningen. Alla ljuskällor dör ut och kvar lämnas ett tomt samhälle med några få levande människor kvar. En av dessa är Luke (Hayden Christensen) som sakta men säkert inser att mörkret är något farligt: vistas du i det utan en ljuskälla i närheten konsumeras du upp av mörkret, du försvinner in i intet. Tillsammans med en yngre pojke och en förvirrad kvinna som söker efter sitt barn försöker Luke att överleva.

 

Filmens estetik är tilltalande och läckert, man leker mycket med både ljuset och mörkret så en spännande och klaustrofobisk känsla uppstår, filmen badar i skuggor och viskande, väsande röster. Anledningen till mörkret lämnas öppet så publiken får tolka det fritt, svarta hål, pararella universum, utomjordingar eller helvetet är bara några exempel som nämns under filmens gång. Personligen fann jag inte någon av anledningarna speciellt passande, förutom att det kan vara en av naturens nya lagar.

 

Tyvärr blir det alldeles för enformigt och monotont; skuggor och röster lyckas inte hålla spänningen uppe i 90 minuter, speciellt inte när det inte utvecklas på något sätt. Skådespeleriet är ojämnt, Christensen klarar sig hyfsat medan karaktärerna omkring honom spelar över och slutet lämnar mycket kvar att önska. Trots filmens brister kan jag inte förneka att enstaka sekvenser bjöd på svettig, suggestiv spänning samt att det oftast är snyggt. Det blir en stark tvåa till Vanishing On 7th Street.

 

2/5

 

Foto: 3

Skratt: -

Musik: -

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 2

 

Filmens specialitet: mörker - 4

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: Melancholia

Melancholia

 

Omotiverade scener varvas med dyster drama

 

Justine (Kirsten Dunst) ska gifta sig med Michael (Alexander Skarsgård). De anländer till bröllopet och efter meningsskiljaktigheter mellan Justine och hennes mamma börjar Justine dra sig undan festen. Det kommer till den punkt då hon låter Michael åka iväg ensam medan hon studerar en ny stjärna som dykt upp på himlen. Det visar sig vara en planet som närmar sig jorden, vilket skämmer Justines syster Claire (Charlotte Gainsbourg) eftersom hon tror att planeten kommer kollidera med jorden.

 

Detta är mer eller mindre handlingen i Lars Von Triers nya film som till skillnad från föregångaren Antichrist inte bjuder på explicita sexscener eller groteska våldshandlingar. Däremot börjar filmen med ett antal bilder på karaktärerna i olika situationer, vilket är väldigt snyggt men som även sammanfattar de resterande 125 minuterna, därav det resulterar i ytterst få överraskningar. Därför anser jag att de scenerna, hur snygga än de var, är helt onödiga. Filmen har väldigt vackert foto men är enligt mitt tycke slarvigt filmat och hastigt ihopklippt.

 

Musiken är välkomponerad och överdramatisk, men saknar variation vilket filmen som helhet gör. Historien klarar knappt av att fylla dess längd vilket förklarar de oerhört långsamma konversationerna (som för övrigt inte tillför publiken något) samtidigt som Dunst glittrar i rollen som Justine. Hennes insats är långt ifrån fantastiskt, men det är även ett långt steg ifrån allt hon har gjort tidigare. Gainsbourg drar dock det längsta strået och får Dunst att smått blekna framför hennes starka prestation.

 

Filmen är uppdelad i två delar, vilket ger känslan av inledning och avslutning, men mittdelen saknas. Dess intro och otro känns därför överlångt och ointressant, mest på grund av att materialet brister och filmen inte har mycket mer att tillföra storyn eller publiken. Jag blev inte klokare av att se fler dystra scener på Dunst som frånvarande stirrade ut i rymden. Däremot har filmen fint skådespeleri, foto och själva idén med en annan planet som hotar vår existens är spännande, men det väger inte upp faktum att detta är en överlång film fylld med omotiverade scener och dåliga dialoger. Melancholia får en stadig tvåa.

 

2/5

 

Foto: 3

Skratt: -

Musik: 3

Skräck: -

Action: -

Effekter: 4

Skådespeleri: 3

 

Filmens specialitet: udda scener - 3

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!

 

 

TRAILER


Nyheter







The Hobbit växer

 

Inspelning av The Hobbit är i full gång och regissören Peter Jacksson avslöjade att den forne Lost-stjärnan Evangeline Lilly kommer gestalta en ny karaktär i filmen. Hon kommer spela rollen som ”The Woodland Elf, Tauriel”. Även Barry Humphries har bekräftats för filmen. De tre första bilderna från The Hobbit har anlänt, och de kan ses ovan.   

 

Jurassic Park 4?

 

Det har länge snackats om en fjärde del till den framgångsrika dinosaurietrilogin som Steven Spielberg startade, och nu sägs det att Spielberg tillsammans med manusförfattaren Mark Protosevich planerar att genomföra en fjärde del. Med dagens teknik och Spielberg i registolen kan detta bli riktigt bra!


 

McShane i Snövit

 

Den nya versionen av Snövit, som har Kristen Stewart i huvudrollen får även Ian McShane i skådespelarensemblen. McShane sågs senast i den fjärde Pirates-filmen och kommer spela rollen som en av de sju dvärgarna. Även Bob Hoskins och Eddie Izzard är klara för roller som de sju dvärgarna. Andra skådespelare som är klara för filmen är Charlize Theron som den elaka styvmamma och Chris Hemsworth som jägaren som har i uppgift att döda snövit, men istället lär henne självförsvar.  


 

Jackass tragedi

 

Ryan Dunn från Jackass-filmerna avled på måndag morgon efter en tragisk bilolycka. Han sågs senaste i Jackass 3,5.


Recension: Das Experiment



Das Experiment

 

Överraskar och skrämmer

 

Detta är originalet från 2001 som har fått en amerikansk version med Adrien Brody i huvudollen. Jag såg den amerikanska versionen först och redan nu kan jag avslöja att den tyska är överlägset bättre. Som tidigare känt kretsar handlingen runt en grupp män som frivilligt låter sig bli inlåsta i ett fängelse; en del av gruppen får agera som fångar och de återstående som vakter. Med hjälp av kameror övervakar de ansvariga experimentet för att se hur läget utvecklas under två veckors tid.  

 

Varför det kom en amerikansk version fattar jag inte, speciellt inte när man tagit bort stora delar av originalet och struntat i att utveckla och berätta mer om experimentet. Här får man en mycket tydligare och större överblick av hela experimentet, vilka som ligger bakom och varför man genomför det. Filmen har en bättre sammanhållning och är intressant rakt igenom, för att inte tala om hemsk och bitvis jobbig att se. Skådespeleriet är bra, kanske inte lika övertygande som den amerikanska versionen men det är trovärdigt och välfungerande.

 

Fotot är väldigt snyggt och några scener är riktigt läckert filmade. Scenbygget känns nytt och fräscht, inte som de typiska amerikanska fängelserna där allt ser likadant ut. Slutet överraskade mig rejält, trots att jag visste vad jag hade att förvänta mig. Hoppa över den amerikanska utgåvan och se originalet istället, det finns mycket mer att både se och fundera över. Betygsfyran är given.

 

4/5

 

Foto: 4

Skratt: -

Musik: -

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 3

 

Filmens specialitet: människans psyke - 4

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: Life As We Know It



Life As We Know It

 

Oväntat allvarlig komedi

 

Holly Berenson (Katherine Heigl) och Eric Messer (Josh Duhamel) är två personer som är motsatsen till varandra. De paras ihop av sina bästa vänner, men de hinner knappt gå på date innan de ryker ihop. Tragiskt nog är de alltid på samma fester, middagar och födelsedagar eftersom deras två bästa vänner är tillsammans. När de gifter sig och får barn blir Holly och Eric barnets gudföräldrar. Efter en sorglig olycka blir Holly och Eric tvungna att ta hand om barnet och bo tillsammans, men självklart går inte allt som planerat.

 

Jag kände mig lite smått skeptisk inför filmen, mest på grund av Heigls senaste filmval där det känns som om hon spelar samma karaktär om och om igen. Men efter en överraskande seriös inledning försvann mina tvivel och jag njöt av filmen. Man vet hur det kommer sluta men trots det passar Heigl och Duhamel bra tillsammans och deras timing och kemi märks av i filmen. Rullen är inte jätterolig, men bjuder på några skratt och ett flertal känslomässiga scener som känns i hjärtat.

 

Detta är en romantisk komedi som har en väldigt allvarlig underton, annars finns de obligatoriska elementen här; knäppa sidokaraktärer, ett omaka par och ett lyckligt slut. Varken Heigl eller Duhamel briljerar i sina roller men de gör vad de ska och deras styrka ligger i de scener då dem agerar mot varandra. Det blir en smådarrig trea till Life As We Know It. 

 

3/5

 

Foto: 2

Skratt: 2

Musik: -

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 3

 

Filmens specialitet: vad man ibland får offra - 3

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: Black Water

Black Water

 

Krokodilfilm med svackor

 

Man har länge gjort filmer om krokodiler, ormar och hajar som terroriserar människor och gärna äter upp dem (eller spyr upp dem). Många av dessa filmer förlitar sig på datoranimerade djur och effekter, vilket i längden inte håller och blir skrattretande. På sistone har det blivit hett att använda sig äkta vara, alltså riktiga djur. I Black Water har man använt sig av riktiga krokodiler och baserat historien på riktiga händelser som ägt rum i Australien; några turister är ute i ett träskområde när deras lilla båt välts omkull av en krokodil. De blir tvungna att klättra upp i ett träd och därifrån får vi följa deras kamp för överlevnad.

 

Det är riktigt häftigt att man använt sig av riktiga krokodiler och att man kunnat klippa in i det i filmen på ett snyggt sätt. Tummen upp för det, men annars finns det stora glapp där det inte händer nått och spänningen, mystiken och terrorn uteblir. Enstaka hoppa-till-scener fick mig att rycka till men annars är det en ganska lugn film fram till de fem sista minuterna. Miljöerna är inte särskilt skrämmande, trots att karaktärerna hamnat i en situation som inte går att lösa tyckte jag att dem många gånger agerade riktigt idiotiskt.

 

Varken fotot, stämningen eller skådespelarinsatserna är nämnvärda och manuset är ganska fånigt med några riktigt opassande dialoger och kommentarer. Som helhet är detta en blek "monsterfilm" som varken skrämde eller underhöll speciellt mycket, men limen får en svag tvåa på grund av att man använt sig av riktiga djur och att man lyckats få ihop det till en film.

 

2/5

 

Foto: 1

Skratt: -

Musik: -

Skräck: 1

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 2

 

Filmens specialitet: riktiga krokodiler - 3

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!

 

 

 

TRAILER

Nyheter



Ingen Stallone

 

Det blir som sagt inte Sylvester Stallone som regisserar The Expendables 2 efter att han regisserat ettan, utan det blir Simon West som tar över registolen medan Stallone får nöja sig med att vara framför kameran. West har tidigare gjort Con Air.


 

Slutet

 

Den absolut sista trailern någonsin, för en Harry Potter film har släppts och det ser bättre ut än på länge. Nu är det mindre än en månad kvar tills filmen släpps på biograferna, och tyvärr kommer jag vara bortrest så jag kommer inte kunna se den på premiären. Men, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge!


Recension: The Experiment



The Experiment

 

Omständigheter som påverkar

 

The Experiment är en amerikansk version av den tyska filmen ”Das Experiment” från 2001. Vi får följa 26 person som blir inlåsta i ett fängelse för att genomgå ett experiment; några av dem får rollen som väktare medan de andra får vara vanliga fångar. Dessa personer ska klara av att samsas i två veckor utan att använda våld eller ryka ihop. Men hur ska det funka, när några av väktarna börjar missbruka sin makt?

 

Huvudrollen spelas av Adrien Brody som skuttar runt med bar överkropp hälften av filmen. Han är duktig, men den som stjäl varenda scen är Forest Whitaker som med en kuslig närvaro och övertygelse visar hur en person kan förändras under rätt omständigheter. Även Cam Gigandet, som på senaste spelat en hel del småroller i olika filmer, övertygar i rollen som den osäkra killen som låter sig styras av andra.

 

Jag tyckte inte att filmen bjöd på några större överraskningar eller fördjupade sig i karaktärerna, det är skrämmande och intressant att se vad som sker men som helhet kändes det som ett alternativt avsnitt av Prison Break, fast med bättre skådespelare. Jag hade gärna velat gå djupare med känslorna och lärt känna karaktärerna mer, istället för att bara skrapa på ytan. Filmen lyckas halvt och övertygade mig inte hela vägen, men får en svag trea mest på grund av de starka skådespelarinsatserna.

 

3/5

 

Foto: 2

Skratt: -

Musik: -

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 4

 

Filmens specialitet: vad människor är kapabla till - 3

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: The Ward



The Ward

 

Inte ens en film i mängden

 

John Carpenter blev legendarisk efter att ha regisserat filmen Halloween och enligt många är han ”skräckens mästare”. För att inneha den titeln måste man göra sig förtjänt av den, och efter att ha sett hans senaste verk är fallet inte så. The Ward kretsar runt en ung tjej vid namn Kristen (Amber Heard) som tas in på mentalsjukhus på grund av okända anledningar och efter en kort period inser hon att stället spökar. Vad vill spöket?

 

Spökfilmer, eller filmer där ett spöke terroriserar andra personer har oftast liknande upplösning; de vill berätta något, få ro eller avslöja vem som mördade dem. Här är det inget undantag, med risk för att avslöja för mycket finns det inget slut som överraskar. Däremot har man slängt in en twist av den billigaste sorten, så dålig att jag seriöst funderade om Carpenter, som kallas ”skräckens mästare” verkligen godkänt det. Heard som oftast är duktig gör en blek insats som Kristen och det bjuds på ytterst få skräckmoment.

 

Fotot, effekterna och musiken är under genomsnittet och jag fann inget, absolut inget som talade för filmens fördel. Slutet lämnas öppet för en eventuell uppföljare, men efter den ekonomiska framgången (notera ironin) kommer en tvåa blir en våt dröm för Carpenter och inget mer. Efter Ghosts of Mars kan man tro att regissören lärt sig något, men detta är beviset på att han tyvärr inte har det som en gång i tiden gjorde honom till en av de största talangerna. Betygsettan är given.

 

1/5  

 

Foto: 1

Skratt: -

Musik: 1

Skräck: 1

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 1

 

Filmens specialitet: ondskefull spöke - 1

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Nyheter



Ny affisch

 

Den första postern till den amerikanska versionen av Män Som Hatar Kvinnor, nämligen The Girl With The Dragon Tattoo har släppts och den är ytterst barnförbjuden. Snyggt, mörkt och intressant, precis så man blir sugen på att se filmen. 


 

Sista Potter

 

Biljetterna till Harry Potter är släppta och man har även satt in en extra visning med Del: 1 för den så kallade ”ultimata” upplevelsen. I samband med det har man även släppt en hel del nya affischer där vi får se de olika karaktärerna i stridspositioner; sorgligt, detta är sista gången nya affischer släpps för en Harry Potter film.


 

The Human Centipede 2

 

Uppföljaren av The Human Centipede, där en störd läkare opererade ihop tre personer till en tusenfoting har redan blivit förbjuden i Storbritannien. Trots att filmen inte släppts har man förbjudit den att visas på bio eller att ens komma ut som köpfilm. Citat:

 

“The principal focus of The Human Centipede II (Full Sequence) is the sexual arousal of the central character at both the idea and the spectacle of the total degradation, humiliation, mutilation, torture, and murder of his naked victims. Examples of this include a scene early in the film in which he masturbates whilst he watches a DVD of the original Human Centipede film, with sandpaper wrapped around his penis, and a sequence later in the film in which he becomes aroused at the sight of the members of the ‘centipede’ being forced to defecate into one another’s mouths, culminating in sight of the man wrapping barbed wire around his penis and raping the woman at the rear of the ‘centipede’. There is little attempt to portray any of the victims in the film as anything other than objects to be brutalised, degraded and mutilated for the amusement and arousal of the central character, as well as for the pleasure of the audience.”

 

Trailer!


Recension: Limitless



Limitless

 

Fascinerande koncept

 

Eddie Morra (Bradley Cooper) är en misslyckad författare som har fått skrivkramp. Han har fått bokkontrakt men boken i sig är helt oskriven och han vet inte vad han ska ta sig till. Av en slump kommer han över ett slags piller som gör att man får tillgång till hela hjärnans kapacitet istället för de 20 procent som man använder. Ni kan tänka er vad som sker när han använder drogen; boken ges ut på nolltid, han blir framgångsrik och tjejerna flockas runt honom. Men det kommer inte utan problem, Eddie inser efter ett tag att skumma typer är ute efter honom…

 

Jag måste först och främst påpeka filmens häftiga kameraåkningar och det skarpa fotot. Det är en nördorgasm för alla insatta som lägger märke till sådant och jag blev väldigt imponerad av hur man lyckats filma på det sättet. Annars är Limitless en stadig och smått fascinerande film som tar upp många frågeställningar till publiken; ”vad hade jag gjort?” Cooper gör en bra insats som Eddie och hans transformation från sliten författare till stekare passar honom utmärkt. Även Robert De Niro dyker upp i en mindre roll och ger tyngd till filmen, även om hans insats inte är något speciellt.

 

Det finns vissa sekvenser i filmen som smått spårar ut, där det blir aningen skrattretande och går till överdrift, men samtidigt är det så underhållande och spännande att man sväljer det med hull och hår. Det är kul med ett fräscht koncept och filmens slut lämnade mig smått överraskad, har man seriöst gjort en film som får droger att framstå som något bra? Svaret är upp till en själv att avgöra efter att ha sett filmen, som bjuder på underhållning, spänning och lite frågeställningar. Kan det bli bättre?

 

3/5 

 

Foto: 4

Skratt: -

Musik: 2

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 3

 

Filmens specialitet: piller som gör dig smartare - 5

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: Priest



Priest

 

Präst löper amok

 

Tänk er en värld där vampyrer tar över och människorna hamnar i ett evigt krigande mot de blodtörstiga varelserna. Det visar sig att människorna inte har en chans mot vampyrerna och som sänt från himlen börjar kyrkan utbilda präster vars specialitet är att döda vampyrer, så efter ett tag fångas alla vampyrer in och kriget tar slut. Men när en ny armé med vampyrer attackerar måste en av präster (Paul Bettany) trotsa kyrkan för att rädda sin brorsdotter.

 

Detta är en typisk B-film med datoranimerade vampyrer som liknar monstren i Resident Evil 1&2, dåligt skådespeleri och ett avslut som inte är ett slut, utan bäddar för uppföljare. Att man utnyttjat 3D-tekniken är endast en anledning till att mjölka pengar från publiken, det bidrar varken med djup eller några häftiga scener. Bettany ser stenhård ut samtidigt som han väser ut sina repliker utan känsla, Karl Urban dyker upp i en mindre skurkroll där han spelar över med råge.

 

Priest innerhåller lyckligtvis ett visst underhållningsvärde och själva konceptet är intressant. Även introt är snyggt, med en kort tecknad sekvens som sammanfattar storyn på ett bra sätt. Annars finns det inte mycket att se här, så länge man inte är i akut behov av action och vampyrer kan man hoppas över Priest. Det blir en svag tvåa till filmen.

 

2/5

 

Foto: 1

Skratt: -

Musik: -

Skräck: -

Action: 2

Effekter: 2

Skådespeleri: 1

 

Filmens specialitet: vampyrslaktande präster - 3

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: X-Men: First Class



X-Men: First Class

 

Stark start

 

Efter tre filmer och en spin-off som kretsade runt Wolverine är det dags att gå tillbaka till rötterna och se vad som skedde innan Magneto och Professor X blev bittra fiender. Dessa individer presenteras som Erik Lehnsherr (Michael Fassbender) och Charles Xavier (James McAvoy) och vi får följa deras historier; hur Erik som barn blev torterad i nazisternas tyskland för att en galen läkare vid namn Sebastian Shaw (Kevin Bacon) ville åt hans krafter, samtidigt som Charles växte upp med ungdomar av hans egna ”sort”.

 

Filmens öppning är intressant och publikens intresse fångas direkt. Ganska snabbt inser man även att detta inte är en superhjältefilm som kretsar runt effekter, utan det finns en väldigt gripande och realistisk story som får ta utrymme och svepa över åskådarna. Personligen är jag inget direkt fan av X-Men, men här kände jag verkligen för karaktärerna och trots att jag knappt minns de andra filmerna kunde jag följa med utan problem. Filmens största styrka är dess felfria prestationer från skådespelarna, både Fassbender och McAvoy glänser och passar sina karaktärer utmärkt.

 

När det väl kommer till effekterna är de snygga och häftiga, utan att gå till överdrift och ta över filmen. De kändes inte påtvingade endast för att hänföra publiken och att man inte tagit hjälp av 3D-tekniken är ett stort plus. Sidokaraktärerna är intressanta och mångsidiga, även här är det ett plus att duktiga skådespelare valts till rollerna. Bacon är riktigt härlig som filmens skurk och fotot samt miljöerna är vackra. Detta var årets hittills största överraskning, efter trailern kände jag att detta kunde bli riktigt dåligt, men jag hade fel. Det blir en stadig fyra till X-Men: First Class.

 

4/5

 

Foto: 3

Skratt: -

Musik: 3

Skräck: -

Action: 4

Effekter: 4

Skådespeleri: 4

 

Filmens specialitet: hur allt började - 4

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER

Recension: The Hangover Part II



The Hangover Part II

 

Smaklös baksmälla utan charm

 

Jag tillhör den lilla skara människor som inte tyckte att den första filmen var så otroligt kul. Visst, den hade sina stunder men överlag var det bara en film i mängden, med en jävligt skruvad handling bara. När vi återvänder till karaktärerna i del 2 är det Stu som ska gifta sig och efter en öl på stranden i Thailand går allt fel. Ja, en öl. I ettan var det Alan som låg bakom det hela då han drogade ner sina vänner, så vem kan ha fifflat den här gången..?

 

Detta är den typ av film som spelar in snuskigt mycket pengar tack vare en föregångare som var välgjord, genomtänkt och omtyckt. Den avdragna tanden har bytts ut mot en tatuering, spädbarnet har ersatts av en cigarettberoende apa och Stus sex med en prostituerad har eskalerat till samlag med en transvestit. Det bjuds på noll överraskningar, det saknas flyt och en sammanhängande story och oftast vet man vad som ska ske.

 

Det värsta är att filmen som helhet känns som massa sketcher/sekvenser som bara kastats ihop för att fylla ut speltiden. För hur kul är det egentligen med droger, överdoser, avskurna kroppsdelar och horor? Här har man skruvat till allt i ettan så det blivit värre, grövre och äckligare. Det är inte kul, bara smaklöst och fruktansvärt tragiskt, att en film som detta ska representera nutidens humor. Sedan att manuset är en kopia av ettan och skådespelarna ser $-tecken i sina ögon är en annan femma.

 

Som de bakfulla grabbarna i filmen säger, ”hur fan kunde detta hända igen?” Jag undrar samma sak och svaret är; nej, det hände inte igen. Ni misslyckades andra gången.

 

1/5

 

Foto: 1

Skratt: 1

Musik: 1

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 1

 

Filmens specialitet: mörk humor - 4

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Nyheter



Breaking Dawn trailer

 

Den första officiella trailern för Breaking Dawn: Part1 har släppts.Trailern gav inte iväg så mycket, men den obligatoriska scenen med en avklädd Jacob var med. För mig har Twilight-serien redan dött ut då varje film blivit sämre och sämre, men innerst inne hoppas jag att Breaking Dawn tar revansch för det.


Ny King Kong

 

Det är tydligen dags för en ny version av den klassiska jätteapan, nu i animerade format. Historien kommer att berättas ur King Kongs perspektiv och det är filmbolaget 20th Century Fox som står bakom filmen. Det blir svårt att toppa Peter Jacksons megaversion från 2005.


Mer om Romeo + Juliet

 

Som jag tidigare skrivit är en ny version av den romantiska historien på gång, och nu har man valt Kodi Smith-McPhee till att spela Benvolio, karaktären som är kusinen till Julias friare. Filmens regisseras av Carlo Carlei och även Holly Hunter kommer dyka upp i en roll, men det är fortfarande oklart vem som kommer få spela Romeo. Juliet kommer sen en tid tillbaka att gestaltas av Hailee Steinfeld.


G.I. Joe 2

 

En uppföljare till actionfilmen är på gång och man förväntar sig att Channing Tatum ska återvända till huvudrollen, men även Dwayne Johnson (The Rock) hoppar på och spelar karaktären Roadblock. Filmen får premiär sommaren 2012. Regissören är mannen bakom filmen om Justin Beiber, Jon Chu, och han vill spela in uppföljaren i 3D.

 

Spana in The Vow och Crazy, Stupid, Love! Två romantiska filmer, den förstnämnda har premiär på alla hjärtans dag 2012 och den andra kommer i höst. Båda kan bli riktigt bra, och som tur är har man valt bra skådespelare (Steve Carell kan dock ifrågesättas)!


Recension: Beastly



Beastly

 

Skönhet har aldrig varit viktigare

 

Beastly är en modern och ungdomlig version av Skönheten och Odjuret, den klassiska sagan som charmat generation efter generation. I huvudrollerna har vi Alex Pettyfer (I Am Number Four) som den rika, populära och framförallt snygga killen som spelar Kyle och Vanessa Hudgens (High School Musical) spelar den ”vanliga” tjejen som blir Kyles kärleksintresse. I rollen som häxan, nu döpt till Kendra, ser vi lite otippat Mary-Kate Olsen.

 

Visst är det häftigt att göra en version för dagens unga som tilltalar det stora massan; om man vet hur man ska handskas med ursprungsmaterialet och hur man ska vinkla storyn så den faller rätt. I filmen har Kyle allt, pengar, hus, utseendet, känd farsa, limousine och mer därtill. Lindy ser ändå förbi allt detta och blir kär i honom, men det framkommer inte för fem öre. Utan filmen säger emot sig själv gång på gång och den slutgiltiga slutsatsen som jag drar är att ja, skönhet och pengar har aldrig varit viktigare.

 

Inte nog med att filmmakarna fått det hela om bakfoten, men Pettyfer är en smått usel skådespelare. Han passar utmärkt som modell, eller där han får gestalta en skitstövel, men när han ska transformeras från en skitstövel till en känslig, mjuk kille når varken hans talanger eller ansiktsuttryck så långt. Hudgens däremot var smått charmig, men vilken tjej som helst kunde ha gjort hennes insats och den som utan tvekan stal varenda scen var Olsen, som verkligen såg ut att ha kul i rollen som häxan.

 

Lägg till några av de värsta scenografier jag sett, smöriga effekter och ett manus som spottar originalet i ansiktet och ja, då har vi Beastly. Det är synd, för det fanns några få ögonblick då jag kände att oj, här fick dem till det, men annars drunknade dessa ögonblick i den resterande smörjan som tyvärr getts ut under namnet ”en modern version av Skönheten och Odjuret”.

 

1/5   

 

Foto: 1

Skratt: -

Musik: 1

Skräck: -

Action: -

Effekter: 1

Skådespeleri: 1

 

Filmens specialitet: pengar och utseende ÄR allt - 5

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: You Will Meet a Tall Dark Stranger



You Will Meet a Tall Dark Stranger

 

Lagom tillfredställer inte

 

Regissören Woody Allen är känd för sina filmer, för hur han berättar historier och hans ibland udda/svarta humor. I filmen You Will Meet a Tall Dark Stranger (som för övrigt är en dålig titel) kretsar handlingen runt Sally (Naomi Watts) och Roy Channing (Josh Brolin), ett par som börjar närma sig slutet av sitt förhållande. Samtidigt får man följa Sallys mammas kärleksliv och hur hon blir hjärnmanipulerad av en kvinna som påstår sig kunna se framtiden. Sist men inte minst får vi även följa Sallys man, Roy, som spanar in granntjejen som mer än gärna byter om framför fönstret.  

 

Det är många sidohistorier som varvas ihop och smidigt nog är det inte svårt att följa med i svängarna, allt är tydligt och framlagt på ett smart sätt. I grund och botten är historierna inte så värst originella eller ögonbrynshöjande, det är vanliga kärleks och krishistorier om människor i lust och nöd. Mycket av filmen lyfts dock tack vare den duktiga skådespelarensemblen; Naomi Watts, Josh Brolin, Gemma Jones, Anthony Hopkins och Antonio Banderas är bara några av många stora namn som medverkat i filmen. Dessutom är fotot utsökt.

 

Så med andra ord är det välspelat, men filmens underhållning och den vassa tonen som så många andra filmer av Allen har återskapas inte. Det är mest lagom hela tiden, ganska kul men inte tillfredställande; som publik kände jag att jag ville ha mer, ungefär som när man är hungrig och får en vanlig hamburgare istället för en hamburgare med extra-allt. Musiken utmärkte sig, trots att det inte var min smak lät det oerhört trevligt och passande till filmens innehåll. Även slutet är abrupt och därav blir det en ganska svag trea till filmen.

 

3/5

 

Foto: 4

Skratt: 2

Musik: 3

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 3

 

Filmens specialitet: relationer - 3

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Nyheter



Läckt trailer?

 

Det sägs att denna trailer, för den amerikanska versionen av Män Som Hatar Kvinnor (The Girl With The Dragon Tattoo) har läckt ut på nätet. Samtidigt hävdar många att det är en ”planerad” läckning, som ska orsaka hysteri och snack på nätet, så fler personer får upp ögonen för filmen. Personligen tycker jag att ljudkvalitet, kamerapositionen och den tomma biosalongen är alldeles för bra för att detta ska vara en ”läckt” trailer. HÄR kan ni se trailern!


 

Insidious 2?

 

Snubbarna bakom Insidious, som även är samma personer bakom de framgångsrika Saw och Paranormal Activity filmerna avfärdar inte möjligheten om en eventuell uppföljare. Däremot ska det finnas en bra handling och något att verkligen berätta, till skillnad från mjölkande. Svårt att tro, med tanke på hur de lät den första Saw-trilogin bli misshandlad av ytterligare 4 uppföljare.


 

Bloom i The Hobbit

 

Orlando Bloom, som för övrigt har haft ganska lite för sig efter de framgångsrika Pirates-filmerna kommer återvända som tjejernas favoritalv. Detta bekräftade Peter Jackson via sin Facebook och trots att karaktären Legolas inte dyker upp i boken, kommer han att ha en roll i filmen.


 

Baksmällan 3

 

Filmen har knappt hunnit vara på bio i en vecka innan filmmakarna redan uttalat sig om en tredje film. Det kan bero på de massiva summorna filmen spelat in, trots att de flesta kritiker kört över filmen totalt. Behövs verkligen en tredje film, och behövdes det ens en andra film i första taget? Manusförfattaren Mazin säger att filmen kommer ta killarna till en helt nivå. Hm, svårt att tro.


Recension: Unknown



Unknown

 

Neeson slår i huvudet

 

Martin (Liam Neeson) och Elizabeth (January Jones) landar i Tyskland och åker till sitt hotell för att checka in. Framme vid hotellet märker Martin att han glömt sin väska på flygplatsen och tar en taxi tillbaka, men hamnar i en bilolycka som får honom att hamna i koma under 4 dagars tid. När han vaknar upp är det ingen som har sökt upp honom och hans identitet är som bortblåst. Hans fru känner inte igen honom och hon har en ny man med samma namn och yrke. Vad är det som händer?

 

Det undrade jag med, i cirka 40 minuter. Filmen börjar bra och spännande men hamnar i en cirkel där allt börjar om och om igen. Det händer inte så mycket nytt och spänningen avtar sakta men säkert. Neeson försöker göra det mesta av materialet men tyvärr kommer han inte långt. Regissören Jaume Collet-Serra slänger in töntiga element som människor som springer undan en galen biljakt och otroligt många orealistiska avvikelser. Filmens sluttwist var däremot överraskande bra.

 

Hade man klippt ner rullen med 20 minuter, skippat de onödiga sexscenerna och skapat en mer intensiv stämning hade Unknown fungerat riktigt bra, men nu blir det en film med bra inledning som bara blir slappare och slappare ju närmare slutet man kommer. Och att huvudkaraktären Martins slag i huvudet står för alla filmens mysterier gör inte det hela bättre. Unknown får en svag tvåa, se hellre Taken med Liam Neeson.

 

2/5

 

Foto: 1

Skratt: -

Musik: 2

Skräck: -

Action: 2

Effekter: -

Skådespeleri: 2

 

Filmens specialitet: hjärngympa - 4

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: Triangle



Triangle

 

För avancerad för att funka?

 

Jess (Melissa George) och några av hennes vänner bestämmer sig för att åka ut och segla. Trots att Jess inte riktigt känner sig kry går hon med på det och väl ute på havet hamnar de i en plötslig storm som får deras segelbåt att hamna upp och nerpå. Ett passerande kryssningsfartyg blir deras räddning och väl uppe på fartyget märker dem att något är fel, fartyget är helt tomt, men ändå inte…

 

Efter en lovande start blev filmen väldigt konstig och när man väl förstått vad som händer var det inte jättespännande att följa filmen. Jag kan inte riktigt skriva något utan att förstöra dess twist och även om konceptet kändes ganska fräscht kan jag inte förneka att det kändes ganska avancerat för en sådan genre. Man får använda hjärnan många gånger och gillar man spänning med hjärngympa som fokus bör man uppskatta filmen.

 

Skådespeleriet är bra men Melissa George kändes lite stel i sin roll som Jess och det blev en väldigt endimensionell tolkning av hennes karaktär. Filmens start är som sagt bäst och de första 30 minuterna bjuder på intensiv spänning och efteråt plattas filmen ut. Jag kan inte säga att jag inte gillade filmen, eftersom man försökt med något nytt och lite mer udda och just därför får filmen en trea, annars är betygstvåan ruskigt nära.

 

3/5

 

Foto: 2

Skratt: -

Musik: -

Skräck: 2

Action: -

Effekter: 2

Skådespeleri: 3

 

Filmens specialitet: hjärngympa - 4

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


RSS 2.0