Recension: Julias Ögon



Julias Ögon

 

Två timmars synfel

 

Julias Ögon är en spansk film regisserad av Guillem Morales och presenterad av Guillermo del Toro, mannen bakom fantastiska Pan’s Labyrint. Handlingen kretsar runt två systrar som lider av en sjukdom som orsakar synfel och slutligen gör dem blinda helt och hållet. När den ena systern omkommer under mystiska omständigheter bestämmer sig den andra, Julia, för att undersöka händelsen närmare. Då inser hon snabbt att någon – eller något – följer henne och försöker hindra henne från att komma nära sanningen.

 

Detta är en skräckfilm på två timmar som bjuder på mycket än bara skräck; drama, spänning och en fint berättad kärlekshistoria. Det påminner mest om en thriller som har ett oerhört spännande och svettigt slut. Historieberättandet är smått fantastiskt, som publik får man se karaktärerna runtomkring Julia tills hon börjar förlora synen, då är alla scener filmade så att de som är omkring henne inte syns till. Det är skickligt och häftigt, för att inte tala om ett effektivt sätt att sätta publiken i hennes situation.

 

Som sagt är detta en ganska lång film och det hade varit ett klokt beslut att korta ner den lite, speciellt inledningen som känns smått utdragen och missvisande. Annars är skådespeleriet, fotot och stämningen riktigt bra och upplösningen lyckas tillfredställa, även om jag hade förväntat mig något helt annat. Skräckfilmer från andra länder än USA börjar få mer och mer uppmärksamhet vilket är kul, då Hollywood gång på gång upprepar sig själv med otaligt många uppföljare och nyversioner.

 

3/5  

 

Foto: 4

Skratt: -

Musik: 3

Skräck: 3

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 4

 

Filmens specialitet: att se - 4

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: Gnomeo & Juliet

Gnomeo & Juliet

 

Ny tappning för barn

 

Den otroligt kända historien om Romeo och Julia kommer i en ny tappning; istället för människor är det trädgårdstomtar som får smaka på den klassiska kärlekstragedin! Vi får följa Gnomeo som bor på den blå sidan av häcken medan Julia bor på den röda sidan, han är en blå och hon är en röd och därför kan dem inte vara tillsammans. De utvecklar en relation i smyg, men det dröjer inte länge innan båda sidorna ryker ihop.

 

Detta är en film som främst riktar sig mot barn; det är färgglatt, detaljerat och sött. Många skämt avlöser varandra, de flesta för barnsliga för min smak men det finns en och annan replik som även roar de lite äldre. Det är kul att se historien i en barnvänlig version och det fungerar överraskande bra, rösterna passar karaktärerna och animationen är fin, även om det inte når till de bäst animerade filmerna (Pixar).

 

Det jag främst saknade i filmen var fler sång och dansnummer. Det bjuds på ett par stycken men inte tillräckligt många och färgstarka för att göra intryck. Annars är detta en underhållande rulle för de lite yngre som håller hela vägen och även slutar på ett nytt sätt. Det blir en stadig trea till Gnomeo & Juliet.

 

3/5

 

Foto: 3

Skratt: 3

Musik: 2

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: -

 

Filmens specialitet: trädgårdstomtar - 4

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Nyheter



The Amazing Spider-Man

 

En teaser har släppts för nystarten av den populära Spider-Man serien. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, den känns inte särskilt speciell och väldigt lik förra filmen. Animationen i slutet ser heller inte så bra ut, men det kan bero på att filmen inte är färdig än. Ser fram emot en riktig trailer!


 

Paranormal Activity 3

 

En trailer har släppts till den tredje delen i skräckserien, som lik den andra uppföljaren går bakåt i tiden och gräver i historien mellan systrarna. Frågan är om barnskådisarna är tillräckligt duktiga att kunna bära upp hela filmen och verka trovärdiga?


 

Wolf Creek 2

 

Nu är det bekräftat att det blir en uppföljare till den australienska skräckfilmen som blev framgångsrik världen över. Filmens mottogs väl av publik och kritiker och i del 2 kommer huvudrollsinnehavaren, John Jarratt återkommer som psykopaten Mick Taylor. Storyn är hemlig men uppföljaren ska bli en skräckfilm av större kaliber. Även regissören från första filmen, Gren Mclean, återkommer.


 

New Year’s Eve

 

Minns ni Valentine’s Day? Från skaparna bakom den filmen kommer en kärleksfilm som kretsar runt några personer under nyårsafton. Trailer!  




Första bilderna

Här är de frösta bildern från Snow White and the Huntsman.


Recension: The Tunnel



The Tunnel

 

Välfungerande trots brist på originalitet

 

När Australien stöter på vattenbrist bestämmer regeringen sig för att använda sig av de övergivna tunnelbanorna under Sidney för att komma åt sötvattnet som lagrats där, vilket leder till en hel del frågor; är det möjligt? Med tanke på att tunnlarna varit övergivna sedan andra världskriget och är under de nuvarande tunnelbanorna blir det många frågor och åsikter som går isär, och för att även bevisa att många hemlösa använder tunnlarna som sitt hem bestämmer sig en reporter för att göra en dokumentär om livet i tunnlarna. Det dröjer inte länge innan filmteamet inser att något står riktigt fel till…

 

Detta är en australiensk skräckfilm som jag laddade ner lagligt när jag laddade ner VLC media player. Skådespelarna spelar sig själva för att ge en verklig känsla till filmen och stilen påminner om allt från The Blair Witch Project till REC och liknande filmer med ”verklighetskänsla”. Inledningen är överraskande lång och man blir ordentligt insatt i vad som sker innan teamet kommer ner i tunnlarna. Som väntat går allt bra på ditvägen, men det blir svårare att ta sig tillbaka. Filmens styrkor är mörkret, ljudeffekterna och de oerhört stora och i vissa fall trånga tunnlarna som ganska fort skrämde slag på mig.

 

Miljöerna är kusliga och man har lyckats skapa en tät och otäck atmosfär och jag trodde att något skrämmande skulle hända vilken sekund som helst. Det som gömmer sig i mörkret avslöjas sent i filmen vilket är ett plus, men när man väl får se vad det är får man ingen ytterligare förklaring, utan man får tolka resten själv. Skaparna har lyckats åstadkomma en känsla av osäkerhet som genomsyrar filmen och gör det riktigt jobbigt för publiken att slappna av. Brist på originalitet är filmens största svaghet och många scener påminner eller känns som kopior av andra skräckfilmer, men som helhet är The Tunnel en välfungerande skräckfilm som får en trea.  

 

3/5

  

Foto: 2

Skratt: -

Musik: -

Skräck: 4

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 2

 

Filmens specialitet: tunnlar - 4

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull

Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull

 

Urflippad och överdriven

 

Vi får återigen bekanta oss med Jones (en stel Ford) nu när han hamnar mitt i ett äventyr av sällan skådat slag. Vid sin sida får han hjälp av en ung man vid namn Mutt (Shia LaBeouf) och blir tvungen att rädda sin gamla flamma Marion (Karen Allen). Mitt i detta kommer han även i kontakt med den ryska Irina (Cate Blanchett) som vill lösa mysteriet med kristalldödskallarna och hitta dess ursprung. Det blir en resa fylld med äventyr och farligheter.

 

En fjärde del som kommer så lång tid efter den tredje delen kan inte bli något bra, men man får ta hänsyn till att det återigen är Spielberg som är i registolen. Just därför känns filmen oerhörts spretig och överdriven, samtidigt som den har vissa element som fungerar väldigt bra. Ett av dessa element är tekniken som utvecklats och gör att Jones äventyr kan bli snyggare och ännu häftigare än tidigare, men samtidigt kändes många actionscener överdrivet löjliga. Ford gör dessutom väldigt lite, det är främst LaBeouf som är i centrum och står för actionscenerna.

 

Skådespelarmässigt är det ingen som sticker ut eller gör något märkvärdigt, däremot var det riktigt kul att återigen få se Karen Allen i rollen som Marion. Effekterna är snygga och musiken bra, men storyn i sig är förvirrande och meningslös, speciellt med tanke på hur upplösningen är. Slutet bäddar för ännu en film och syftar tydligt på vem som kan komma att ta över serien; Shia LaBeouf. Känns som om Spielberg missar målet med varannan film; det blir en stadig tvåa.

 

2/5

 

Foto: 3

Skratt: -

Musik: 3

Skräck: -

Action: 2

Effekter: 3

Skådespeleri: 2

 

Filmens specialitet: kristalldödskallar - 2

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Update!

Så, nu ska jag skriva lite om Kroatien och hur jag har haft det. Vad kan jag säga? Det var helt fantastiskt. Underbart väder, vacker natur och avslappnande atmosfär. Bodde i ett hus ute på en udde, så där fick man vara för sig själv i lugn och ro, något som jag verkligen behövde. Som varmast blev det 45 plusgrader och 27 plusgrader i vattnet, så det var utmärkt. Vattnet där är även de renaste i hela världen, så man har 30 meters sikt under vattnet, vilket är sjukt ballt när man ska snorkla.
Bortsett från det vanlia solandet och badandet blev det även att åka Jet Ski, ring och även nåt som liknar ring men är en platta istället och tar fyra pesoner samtidigt. Det var kul och läskigt samtidigt, speciellt den som man åkte fyra personer på. Vi åkte även till en liten by där vi åt en hemmagjord middag, allt från oliver, olivoljan och grönsakerna till köttet och efterrätten var ekologiskt framtaget och odlat i självate byn.
Som pricken över i:et var vi även med om en naturkatastrof, bland de största i Kroatiens historia. 50 % av ön som vi bodde på brann ner i den största skogsbranden i Kroatiens historia. Inga människor omkom som tur var, men ett par brandmän skakadades och många odlingar och djur brann upp. Två byar, inklusive den vi var i, brann ner vilket är jättehemskt, med tanke på hur lite folk äger och byn historiska värde. Det kom även till en viss punkt då vi såg elden från vårt hus och jag passade på att ta en hel del kort. 


 

På väg till den lilla byn Milna, som klarade sig från branden. Elden kom dock så nära som  meter från byn.

Godaste hamburgaren någonsin!



Jag, Bea och Jonathan lyckas göra en mänsklig pyramid.



Sola & bada!

Sekunder innan vi dras iväg av båten!



Ringåkning i solnedgången!



Jag & mamma efter en middag ute. :)



Middag ute i byn.

Fridfullt!



Hej!

Röken från elden tar över staden Milna, men elden syns inte till.



Första lågorna börjar synas...



...inom av loppet av några minuter blev det såhär mycket...



...och ännu mer!

Elden som värst!



Sista dagen åkte vi in till Split och träffade min syster. :)



Och så avslutar vi med en hoppbild!


Recension: Harry Potter Och Dödsrelikerna: Del 2



Harry Potter Och Dödsrelikerna: Del 2

 

Ett magiskt avslut

 

Del 2 fortsätter direkt där del 1 slutade, med att Voldemort fått tag i Fläderstaven samtidigt som trion letar efter de kvarstående horrokruxerna för att senare kunna döda Voldemort. Efter en vild färd i trollkarlsbanken Gringotts blir Harry och hans vänner tvungna att gå tillbaka till Hogwarts, där de misstänker att de sista horrokruxerna finns gömda. Samtidigt letar Voldemort efter Harry, för att döda honom med Fläderstaven, vilket leder till den oundvikliga striden mellan gott och ont.

 

Precis som i del 1 har man här lyckats få med många smådetaljer vilket gör att filmen känns innehållsrikare. Den mörka tonen och det snygga fotot finns kvar och varenda bild känns igenomarbetad och påkostad. Filmen är riktigt vacker rakt igenom och tillsammans med det läckra kameraarbetet bjuds man på en åktur som man sent glömmer. Största delen av filmen kretsar runt striden i Hogwarts vilket är en fröjd för ögat, samtidigt som man känner ett sting i hjärtat när allt förstörs.

 

Musiken och effekterna går hand i hand och mitt i striden finns det en oerhört vacker sekvens där man får se förödelsen och striden i sin helhet. Regissören David Yates har även lyckats få till ett djup och känslomässigt touch till filmen vilket gör att jag som publik bryr mig ännu mer om karaktärerna och vad som sker. Skådespeleriet är lysande och många karaktärer som tidigare bara dykt upp som hastigast får utrymme att synas. Alan Rickman som Snape gör dock det bästa jobbet och det är oerhört gripande att se hans bakgrund.

 

Vill man vara petig kan man säkert hitta detaljer som filmen hoppat över, men detta är ett magiskt avslut på en av tidernas mest älskade filmserier som definitivt kommer kamma hem några Oscarsstatyetter.

 

5/5 

 

Foto: 5

Skratt: -

Musik: 5

Skräck: -

Action: -

Effekter: 5

Skådespeleri: 5

 

Filmens specialitet: striden på Hogwarts - 5

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!



TRAILER


Nyheter



Watson är het

 

Att Emma Watson är en fröjd för ögat var ingen nyhet, däremot var det inte lika självklart att hon skulle vara eftertraktad när Potter-sagan tog slut. Men nu visar det sig att självaste Guillermo del Toro är intresserad av att ha henne i huvudrollen i nyversionen av Skönheten och Odjuret.


 

Harrys sista rekord

 

Harry tog sin sista chans att slå rekord, både i Sverige och världen över. Filmen slog premiärhelgsrekord i Sverige genom att locka 357 648 personer till biograferna och spela in 43 169 416 kronor från onsdag till söndag. Det gamla rekordet hölls av Sagan om Konungens Återkomst som lockade 346 968 personer och spelade in 36 782 551. Filmens har slått samma sorts rekord i flera andra länder och i USA krossade Harry senaste Batman filmens rekord på $158 miljoner med sina imponerande $169 miljoner för en premiärhelg. Världen över spelade filmen in $475 miljoner under premiärhelgen, vilket är den största internationella öppningen någonsin.


 

Snow White

 

Som jag tidigare skrivit håller man just nu på med 2 versioner av Snövit, den ena med Charlize Theron och Kristen Stewart och den andra med Julia Roberts och Lily Collins som Snövit. Nu har man även valt vem som ska spela Snövits pappa i versionen med Roberts, och det blir ingen mindre än Sean Bean. Filmen har döpts till ”Brothers Grimm: Snow White.”


 

Xerxes

 

Noam Murro får ansvaret att regissera uppföljaren till 300, nämligen 300: Battle of Artemisia. Han har tidigare gjort Smart People och är även aktuell med den kommande Die Hard 5. Frågan är om den kommer bli lika bra som originalet?


 

3D

 

En uppföljare till Motorsågsmassakern är under utveckling och har tills vidare döpts till Leatherface 3D. Regissören är John Lussenhop och han har lyckats få med Gunnar Hansen (som gestaltat Leatherface i de äldre filmerna) och även Tobe Hooper, som regisserade den allra första filmen i serien. Filmen får premiär 5 oktober 2012.



Trailer till The Dark Knight Rises.

Trailer till The Thing.


Update!

Sååå, nu har jag ungefär en minut på mig att skriva detta. Jag kilar till Kroatien inatt, och är borta i två veckor, så det kommer inte dyka upp något på bloggen under en tid. Men när jag är tillbaka blir det en saftig "Update!" och massvis med filmrecensioner! Jag kommer dock missa sista Harry Potter filmens premiär, vilket gör mig en aning ledsen. Haha. :)

Ha en underbar sommar!!


Recension: Indiana Jones And The Last Crusade

 

Indiana Jones And The Last Crusade

 

Spielberg lär sig

 

När Indiana Jones beger sig ut på äventyr för tredje gången kretsar handlingen runt hans pappa, Henry Jones (Sean Connery) som spårlårst försvunnit och lämnat en förvirrad Indiana efter sig. Han får bege sig ut på jakt efter sin far, men ganska snabbt förstår han att han ännu en gång tävlar mot tiden, nazisterna och även ett föremål vid namn ”the holy grail”; som sägs ha magnifika krafter. Han måste lägga händerna på föremålet innan nazisterna, och även hinna rädda sin pappa.

 

Detta är en förbättring sen film nummer 2 i serien. Den irriterande humorn har slopats, jobbiga och töntiga sidokaraktärer är raderade och man har istället tagit in Connery, som står för några av filmens mest komiska och minnesvärda repliker. Man ser även att Ford redan blivit ”äldre” och att han är mindre lik sig själv än i de två första filmerna. Spielberg har även förnyat filmserien genom att slänga in nyanser av western, samtidigt som har hållit kvar de klassiska Jones-elementen.

 

Detta är minst lika bra som ettan och bjuder på ett dundrande äventyr som inte är tråkig en enda sekund. Betygsfyran är solklar.

 

4/5

 

Foto: 3

Skratt: 3

Musik: 4

Skräck: -

Action: 4

Effekter: 4

Skådespeleri: 3

 

Filmens specialitet: holy grail - 3

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Nyheter



Disney provar lyckan igen

 

Efter den massiva framgången med Pirates-filmerna har Disney valt att göra film av en annan attraktion; det är berg och dalbanan Matterhorn från Disneyland som kommer att filmatiseras. Det ska bli en händelsefylld film som kretsar runt fem barn som kommer till toppen av berget där de träffar på Yetis och andra varelser.


 

Modern version av Frankenstein

 

Haley Joel Osment, som hade sin stora genombrott i Sjätte Sinnet har på senare tid satsat sin karriär på studierna och lagt av med filmen, men nu återupplivar han sin filmkarriär genom att spela huvudrollen i en modern version av Frankenstein. Filmen är baserad på Steve Niles roman Wake of the Dead och filmen regisseras av Jay Russell, som även gjort Ladder 49.


 

Xerxes byter titel

 

Xerxes, som kommer bli uppföljaren till succén 300 har bytt titel till 300: Battle of Artemisia. Zack Snyder som regisserade 300 har hoppat av registolen och valet står nu mellan två mindre kända (och duktiga?) regissörer; Noam Murro (kommande Die Hard 5) och Jaume Collet-Serra (House of Wax). Filmen kommer att kretsa runt den persiska kungen Xerxes och förklarar hur han kunde bli så stor.


 

Thor 2

 

En upföljare till Thor som kom tidigare iår är under planering och beräknas anlända sommaren 2013, närmare sagt 26 juli. Thor fick bra kritik och tjänade in tillräckligt för att bidra till en uppföljare; $437 miljoner efter en budget på $150 miljoner. Chris Hemsworth återkommer i huvudrollen medan regissören inte gör det, utan en ny får ersätta Kenneth Branagh.  


RSS 2.0