Recension: Martyrs

 

Martyrs

 

Fransk skräck briljerar

 

En ung kvinna ger sig ut på hämndturné för att hämnas de människor som förde bort och utnyttjade henne som barn; tillsammans med en barndomsvän ger hon sig på de ansvariga bakom den traumatiska upplevelsen. Det dröjer inte länge innan hon inser att det hela endast är en täckmantel för att bevara ett mycket skummare och mer sadistiskt mysterium, något som varken hon eller hennes väninna är förberedda inför.

 

Första gången jag såg Martyrs förstod jag inte mycket, det var alldels för många intryck och förskräckelser för att jag skulle kunna hänga med. Andra gången visste jag om dess skräckelement så jag blev inte speciellt rädd, men väldigt fascinerad. Det är en film som täcker många olika områden och är väldigt oförutsägbar. Ja, en skräckfilm som är oförutsägbar, och lyckas även förundra.

 

Skräcknivån är bitvis skrämmande hög, många gånger eftersom man inte vet vad som pågår – det okända förfärar mer än blod och kroppsdelar. Men även på den fronten har Martyrs mycket att komma med, det är bryskt, groteskt och vissa bilder lämnar inte hjärnhinnan på väldigt lång tid. Storyn är originell, skådespeleriet trovärdigt och dess tempo hög; det blir aldrig tråkigt och det är jämt fängslande.

 

Slutet bjuder på en härlig chock och filmen lämnar efter sig en tung och mycket frånstötande känsla, vilket slutligen leder till att Martyrs får en stadig fyra i betyg.

 

4/5

 

Foto: 3

Skratt: -

Musik: 3

Skräck: 5

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 4

 

Filmens specialitet: vad finns under täckmanteln? - 5

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt

 

TRAILER


RSS 2.0