Recension: Saw VII 3D


Saw VII 3D

 

Halvdan avslutning som inte tillfredställer

 

Det är nu sjunde året en Saw-film får premiär under Halloween. I 7 år har vi fått se Jigsaw, hans mästerliga fällor och hans budskap om att uppskatta livet och inte ta det för givet. Första filmen var lysande, smart, spännande och bjöd på en sjuk twist. Tvåan nästan lika bra, och med den tredje filmen som mest bjöd på äckel trodde vi att trilogin var avslutad. Men en ny trilogi tog form med en fjärde film som var förvirrande och en femte filmen som var halvdan. Sjätte filmen i serien var ett steg uppåt och förklarade lösa trådar som del 4 och 5 inte gjorde. Så nu när man äntligen bestämde sig för ett slut var förväntningarna relativt höga (för en Saw-film) och jag hoppades att den skulle följa sexans trend och bli ännu bättre.

 

Precis som de tidigare filmerna är det en person som får gå igenom olika rum, där olika personer är fastspände i diverse fällor och han ska bestämma sig för om dem är värdiga att överleva eller inte. Samtidigt får vi följa en sidostory där detektiv Mark Hoffman är ute efter Jigsaws änka Jill, som i slutet av sjätte filmen satte honom i en fälla som var menad för att döda honom. Fällorna är som alltid blodiga, våldsamma och grovt brutala. De första fällorna är bäst, sen planar de ut mot slutet och blir ganska ojämna. 3D-möjligheterna är väldigt sällan utnyttjade, under hela filmens längd på ynka 90 minuter var det max 5 påtagliga 3D-effekter och alla bestod av blod, tarmar och kött.

 

Det bästa med filmen är att vi får se vad som hände med Dr. Gordon från den första filmen. Han står även för filmen stora twist som inte riktigt fick med mig, då jag tyckte att slutet var riktigt hastigt och dåligt utfört. 10 minuter längre film hade svarat på många frågor och gett en djupare inblick i varför allt blev som det blev, men tyvärr. Här kastas vi rakt in i twisten och sen tar filmen slut. Jag tycker om själva idén att hela filmen går tillbaka till ettans rötter, men med lite mer finess och djup hade det blivit riktigt bra. Nu blir det istället knappt godkänt. Självaste Jigsaw var bara med i en enda flashback, och hela filmen kändes för kort för sitt eget bästa.

 

Som ett avslut på filmserien funkar den, trots att den är ganska svag mot sina föregående kapitel. Men en sak är säkert – den kommer få dig att hoppa till, blund, stöna och vrida dig av smärta, för den innehåller ett par riktigt magstarka scener. Det är synd att denna film fick avsluta serien, för jag hade mycket hellre haft sexan som avslut. Filmens slut lämnar det öppet för en eventuell åttonde del, men jag tror inte det blir av, och om det i värsta fall kommer en åttonde del blir det förhoppningsvis om några år. Det blir en halvstadig tvåa för filmen, och jag är ett fan.

 

2/5

 

Foto: 1

Skratt: -

Musik: 2

Skräck: 3

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 2

 

Filmens specialitet: fällor - 3

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!

 

http://www.youtube.com/watch?v=nVQZIJr6z2g

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0