Recension: The Way Back



The Way Back

 

Mycket yta

 

Filmen bygger på den sanna historien om 3 män som år 1941 når fram till Indien efter att ha vandrat över 4000 mil ända från Sibirien, där de var fängslade för brott som de inte hade begått. Man får följa Janusz (Jim Sturgess) som bestämmer sig för att fly och får med sig några andra, bland dessa Mr. Smith (Ed Harris) och Valka (Colin Farrell). På väg till Indien får de stå ut med mat och vattenbrist, skadedjur och olika väderförhållanden som tär på deras psyke och kropp.

 

Det visas flera vackra miljöbilder och trots deras tillstånd kan man emellanåt inte låta bli att häpna, man lyckas även förmedla känslan av iskall snöstorm eller kokhet öken. Det är otäckt men väntat att se vad de får gå igenom och filmen lunkar på i avsaknad av större överraskningar vilket är dess största nackdel. Det finns ingen karaktärsdjup eller mognad, ingen dramatik eller konfrontationer mellan männen och jag som åskådare får ingen koppling till någon av dem, så i slutändan spelar det ingen roll vem som dör eller inte.

 

Det är jämna och ypperliga insatser från skådespelarensemblen och en mycket trevlig överraskning att se Saoirse Ronan i rollen som Irena. Musiken är vacker och stilmässigt håller filmen en hög nivå, tyvärr är manuset och karaktärerna mindre igenomarbetade för att nå hela vägen och få mig att känna med dem. Det blir för mycket yta och för lite innehåll, men trots detta får The Way Back en svag trea då den skildrar en fascinerande och skrämmande historia på ett rättvist sätt.

 

3/5

 

Foto: 3

Skratt: -

Musik: 3

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 3

 

Filmens specialitet: vandring - 4

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0