Recension: The Hurt Locker

The Hurt Locker

 

Svettigt och imponerande

 

Vi får följa den modiga och lätt avtrubbade William James (Jeremy Renner) som har den farliga uppgiften att disarmera bomber i Irak – mitt under stridens hetta. Han blir ledare för en ny grupp och hans speciella och oförsiktiga metoder får soldaterna att se rött, samtidigt som fler och fler bomber hotar att explodera och ta oskyldiga människors liv. Detta är upptakten till The Hurt Locker som eskalerar till något som är skrämmande och sant; att krig är beroendeframkallande.

 

Denna rulle belönades med 6 Oscar för bland annat årets bäst film och det är lätt att förstå varför; filmen har spelats in på plats och ger en trovärdighetskänsla som få andra filmer skapar. Det är imponerande hur regissören Kathryn Bigelow lyckats med att samla ihop duktiga skådespelare och gjort en film som känns både aktuell, viktig och gripande, utan att gå till överdrift eller kännas klyschig. Det är mycket fokus på karaktärerna och deras känslor samt agerande vilket i de flesta situationer känns befogade.

 

Filmens bjuder även på några riktigt svettiga spänningsmoment som bokstavligen drog andan ur mig – det är fruktansvärt, intressant och tragiskt, allt på samma gång. Detta är ingen actionfilm som bjuder på pang-pang bara för saken skull, utan allt som sker resulterar i antingen liv eller död och det är den hårfina skillnaden mellan fiktion och verklighet. Det blir en stark fyra till The Hurt Locker.

 

4/5

 

Foto: 3

Skratt: -

Musik: 3

Skräck: -

Action: 4

Effekter: -

Skådespeleri: 4

 

Filmens specialitet: disarmera bomber - 5

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0