Recension: The Golden Compass



The Golden Compass

 

Ingen ny Sagan om Ringen, men...

 

Efter miljardsuccén med Sagan Om Ringen trilogin kommer New Line Cinemas senaste storsatsning, och även här är det fantasyfilmer baserade på populära böcker. Men blir det lika bra? Blir det lika stort? Blir det lika svårslaget, populärt och hyllat som Ringen? Svaret är enkelt: nej, och det är många, tydliga faktorer som spelar roll här. 

 

Personligen har jag inte läst böckerna, så jag vet inte hur mycket dem missat och inte tagit med i filmen. Men det syns på sina håll och speciellt i slutet att dem hoppat över några kapitel. Nykomlingen Dakota Blue Richards spelar huvudrollen Lyra Belacqua och den hett efterlängtade Nicole Kidman dyker upp som den osäkre Marissa Coulter. Det är synd att Kidmans karaktär får så lite utrymme, hade gärna sett mer av henne. Kidmans spel är som alltid felfritt och Richards gör bra ifrån sig trots att hon saknar charm helt och hållet. Eva Green och Daniel Craig (båda från Casino Royale) dyker upp i småroller här och där. Deras karaktärer kändes inpressade och fick inte alls det utrymme dem förtjänade.

 

När filmen väl kommer igång är handlingen fortfarande aningen sluddrigt eftersom det mesta hastas igenom i början. I mitten av filmen får man grepp om allt och hänger med. Det första som väckte mitt intresse var att detta inte är en barnfilm. Absolut inte. Här används ord och begrepp som jag knappt förstod, förklaringar som är alldeles för komplicerade för att barn ska förstå samt scener som är alldeles för våldsamma för barn. Men å andra sidan tyckte jag att vissa detaljer, som att varje människa har sin själ i form av ett djur som går bredvid sig själv, var riktiga guldkorn. Jag kan förstå varför böckerna är så omtyckta och älskade. 

 

Effekterna som utgör en mycket stor del av filmen är påkostade och snyggt gjorda, men på många ställen blir det för mycket samtidigt och då ser det ut som en animerad film från Pixar vilket är lite synd. Musiken, fotot och kameraarbete ligger på standardnivån, det är varken märkvärdigt eller dåligt. När vi väl kommer till slutet har vi bjudits på det mesta, men inget är spektakulärt, inget får publiken att höja sina ögonbryn. Med tanke på hur filmen slutar har det en viss motsatt effekt, då slutet är en av de sämsta på länge. Man lämnas med en eftersmak som stannar alltför länge, trots att filmen glöms bort fort.

 

Detta är visserligen ingen ny Sagan om Ringen, ingen ny Harry Potter eller Narnia heller för den delen, men om man jobbar på uppföljarna kan det bli något att hålla ögonen på i framtiden. Betyget blir en sval trea.

 

3/5  

 

Foto: 2

Skratt: -

Musik: 2

Skräck: -

Action: -

Effekter: 3

Skådespeleri: 3

 

Filmens specialitet: animerad isbjörn - 3

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!

 

http://www.youtube.com/watch?v=oj61Q5KPues


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0