Recension: Hanna

Hanna

 

Frågorna är många, svaren är få

 

16-åriga Hanna (Saoirse Ronan) uppfostras av sin far Erik (Eric Bana) ute i Finlands kyliga vildmark. Hon lär sig att leva och anpassa sig efter fysiskt och psykiskt påfrestande miljöer samtidigt som hon tränas inom kampsporter och vapenanvändning. En supersoldat i en 16-årig flickas kropp helt enkelt. När tiden är inne får hon i uppdrag att leta upp en kvinna vid namn Marissa (Cate Blanchett), en resa som tar henne genom Europa och avslöjar hemligheter som hon inte hade någon aning om.

 

Hanna har varit en av de filmer som jag sett fram emot mest i år och nu när jag äntligen fått se den känner jag mig ganska tom, mest på grund av den lovande inledningen som stegvis dalade neråt och avslutades i en förutsägbar soppa. Ronan är riktigt grym i rollen som Hanna och det är ingen tvekan om att hon kommer bli en av sin tids största skådespelerskor. Även Bana och Blanchett ger en välbehövlig tyngd till filmen och gör sina roller med bravur. Däremot är det oerhört många logiska luckor som lämnas åt slumpen och det är en besvikelse när knappt hälften av dem besvaras.

 

Det finns några actionscener som är filmade i långa sekvenser utan klipp och avbrott; modigt och snyggt att försöka sig på något så svårt, men tyvärr ser det varken äkta eller trovärdigt ut. Man märker klart och tydligt hur det har koreograferats och tränats in för att kunna spelas in i en tagning. Därför faller även actionscenerna platt och tillsammans med de obesvarade frågorna och det svaga slutet kände jag mig bara lurad och irriterad. En hyfsad story som inte når sin fulla potential, det resulterar i att betyget hamnar på en tvåa.

 

2/5

 

Foto: 3

Skratt: -

Musik: -

Skräck: -

Action: 2

Effekter: -

Skådespeleri: 3

 

Filmens specialitet: supersoldat i en flickas kropp - 3

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: Valentine's Day

Valentine’s Day

 

Utan varken djup eller mening

 

I denna film, som försöker täcka alla åldersgrupper och alla sorters problem, får vi följa oändligt många par på alla hjärtans dag och se hur deras livsöden utvecklas, stannar upp och bryts ner helt och hållet. Det finns inte mycket mer till handling, ett par är gay, ett par är gamla med skelett i garderoben och ett par ska förlova sig. Ungdomar planerar att bli av med oskulden och lågstadieelever vill skicka blommor till varandra.

 

Som sagt försöker filmen täcka upp så mycket som möjligt och det blir även filmens största svaghet, eftersom jag som publik aldrig får komma nära någon av dessa karaktärer. I bästa fall skrapas det lite på ytan innan det snabbt byts till nästa karaktär men det duger inte på långa vägar. Det är en imponerande skara skådespelare man lyckats samla ihop för en sådan meningslös rulle; Julia Roberts, Bradley Cooper, Eric Dane, Jessica Biel, Jamie Foxx, Jessica Alba, Ashton Kutcher, Jennifer Garner och Anne Hathaway är knappt hälften.

 

Kända namn resulterar varken i bra film eller bra skådespeleri, detta känns mer som en privat rulle av hur det ser ut när alla dessa kändisar dejtar varandra; varje gång jag till exempel såg Jessica Biel tänkte jag inte ”åh, där är ju den karaktären som heter så” utan ”där är ju Biel som är ensam på alla hjärtans dag”. För övrigt är det knappt originella historier och problem som tas upp, snacka om att man sett det tusen gånger innan. Hathaway har den roligaste rollen, det bjuds på enstaka fniss och jag måste medge att filmen som helhet är underhållande ifall man gillar skvallertidningar, men annars är detta blaska i lyxförpackning. Svag tvåa, eller stark etta, eller något däremellan.

 

2/5

 

Foto: 2

Skratt: 1

Musik: 1

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 1

 

Filmens specialitet: alla hjärtans dag - 2

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Nyheter



Rambo 5?

 

Sylvester Stallone sa klart och tydligt att han var 99 % säker på att det inte skulle bli någon mer film om Rambo efter den fjärde delen, men nu verkar det blir annorlunda. Sean Hood, som skrev manuset till Conan The Barbarian, har lämnat in manuset för en femte del till filmbolaget och väntar på svar. Det ser ut som om en femte del inte kommer bli en actionrulle, utan mer lik första filmen som nästan är en thriller.


 

Exocismen fortsätter

 

The Last Exorcism blev en ekonomisk framgång världen över och spelade in över $60 miljoner, trots dess ynkliga budget på $1,6 miljoner. Damien Chazelle är nykomlingen som skriver manus, och det återstår att se vem som regisserar filmen.


 

Fler actionstjärnor

 

Donnie Yen som tidigare medverkat i filmen Hero och Blade II har fått ett erbjudande om att medverka i The Expendables 2. Rollen är skräddarsydd just för honom, men det återstår att se om han tackar ja med tanke på att han har flera andra roller att välja bland.




Trailer till Underworld: Awakening

Tråkig poster, tråkig trailer och tråkig marknadsföring. "The battle continues in 3D?" Var det seriöst det bästa dem kunde hitta på? 3D-trenden är för tillfället på väg neråt så nej tack.




Trailer till Ghost Rider: Spirit Of Vengeance

Tvåan kan bara bli bättre än ettan, det är någoit positivt i alla fall...


Recension: No Strings Attached



No Strings Attached

 

Nothing new attached

 

Emma (Natalie Portman) och Adam (Ashton Kutcher) springer på varandra 15 år efter att ha varit på sommarläger och delat en sexuell erfarenhet med varandra. De byter nummer och lovar att höras, vilket blir av när Adam ringer henne på fyllan och berättar om att hans pappa blivit tillsammans med hans ex. Dagen efter vaknar Adam upp hemma hos Emma, vilket leder till att Emma och Adam börjar ett förhållande som endast bygger på sex; lätt, okomplicerat och tillfredställande. Gissa om dem faller för varandra..?

 

Det har kommit många filmer med samma uppbyggnad den senare tiden, Love & Another Drugs och den kommande Friends With Benefits är två av dem. No Strings Attached är uppbyggd precis som Emma och Adams förhållande; enkelt, slätstruket och förutsägbart. De bleka försök till att skapa djup och problem i deras förhållande är tama och filmen upplevs som ointressant. Portman är som väntat ganska duktig och gör rollen bra, trots att hon inte fått mycket att jobba med. Kutcher är ojämn och jag vet fortfarande inte om man kan kalla honom för skådespelare.

 

Deras kemi och tajming är däremot riktigt bra, det finns glöd och passion mellan karaktärerna så man förstår varför dem dras till varandra. Tyvärr finns det varken passion eller glöd i historieberättandet som är av det enklaste slaget, samt manuset och temat som överlag känns uttjatat, för i år i alla fall. Det blir en svag tvåa till No Strings Attached.

 

2/5

 

Foto: 2

Skratt: 1

Musik: -

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 2

 

Filmens specialitet: omöjlig kärlek - 2

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: The Tortured



The Tortured

 

Titeln säger allt

 

Craig (Jesse Metcalfe) och Elise (Erika Christensen) förlorar sin sexåriga son Benjamin när han blir kidnappad och brutalt mördad av en psykopat som senare fångas och får fängelsestraff. När han ska flyttas mellan två anläggningar tar paret saken i egna händer och lyckas stjäla honom – för att ge honom den bestraffning som dem tycker är rättvist. Craig är läkare och vet därför hur man håller en person levande under de värsta omständigheterna – låt tortyren börja…

 

Detta är en film för de som älskar skräck och framförallt tortyrporr som Hostel. Det fanns riktigt vidriga scener som fick mig att tycka synd om psykopaten och må illa, men mycket mer blir det inte. Metcalfe och Christensen har inte tillräckligt med styrka i sina prestationer för att få mig att bli drabbad av deras förlust och deras agerande är mer oroväckande än givet. I mina ögon är de minst lika störda som psykopaten – det ena rättfärdigar inte det andra.

 

I slutet bjuds det på en twist som skulle kunna överraska de allra mest naiva och lättlurade, annars räknar man ut det ganska fort under filmens gång. Jag ska inte säga att det var tortyrdåligt, men det finns inte mycket innehåll i en sådan film och betyget hamnar på en svag, mycket svag tvåa.

 

2/5

 

Foto: 2

Skratt: -

Musik: -

Skräck: 1

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 2

 

Filmens specialitet: äckel - 3

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: Beyond A Reasonable Doubt



Beyond A Reasonable Doubt

 

Twister räddar filmen

 

C.J. Nicholas (Jesse Metcalfe) är en hårt jobbande journalist med stora ambitioner i livet. Mark Hunter (Michael Douglas) är en mycket framgångsrik advokat som håller på att komma in i politiken. Nicholas studerar fallen som Hunter tar sig an och efter ett tag kommer han fram till att Hunter planterar dit bevis i fallen, vilket gör att han gång på gång vinner. För att kunna bevisa detta tar han några riktigt stora risker, vilket får honom att hamna mitt i en farlig lek.

 

Detta är en remake av en film från 1956 som jag inte har sett, men nyversionen fungerar bra på egen hand. Mitt största problem med filmen är castingen; Douglas är utmärkt i sin roll som den sliskiga advokaten, men varken Metcalfe eller Amber Tamblyn som spelar Metcalfes kärleksintresse är på hans nivå. Metcalfe gör en godkänd insats och kommer långt på sin charm, Tamblyn är däremot lika uttrycksfull som en sten. Trots att hon gråter, skriker och springer framstår hon som frånvarande och gör inget intryck.

 

Kärlekshistorien är riktigt dåligt genomförd, det finns ingen speciell gnista eller djupare inblick i deras förhållande. Bortsett från dessa negativa aspekter fungerar filmen tack vare ett rappt tempo, spänning och några twister som mot slutet av filmen överraskar rejält. Med tanke på materialet från originalet hade man kunnat göra en mycket bättre remake, men här satsar man mer på snygga skådespelare och yta än djup. Resultatet är en ojämn film som får en svag trea.

 

3/5

 

Foto: 2

Skratt: -

Musik: -

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 3

 

Filmens specialitet: vem lurar vem? - 3

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: Trust

 

Trust

 

Realistisk skildring

 

Annie (Liana Liberato) är en fjortonårig tjej som över nätet lär känna Charlie. Han är som ingen annan; han förstår henne, tycker hon är vacker, smart och rolig. Han är 20 år och efter ett tag föreslår Charlie att de ska ses. Annie, som pratat med honom i flera månader, går med på det direkt och när det ses händer det ofattbara. Annie, som tidigare varit en glad och utåtriktad tjej stänger sig som en mussla och hennes värld faller ihop, samtidigt som hennes familj slits isär av den tragiska händelsen.

 

Filmen är regisserad av David Schwimmer från tv-serien Friends och kretsar runt ett tungt men alltid aktuellt ämne. Liberato gör en väldigt bra tolkning av den osäkra tjejen som letar efter förståelse och bekräftelse, hon är trovärdig och stundtals riktigt irriterande. Clive Owen och Katherine Keener spelar hennes föräldrar och även de känns trovärdiga, speciellt efter incidenten, när de är sårbara och hjälplösa. Vi får se Annie i många olika situationer, hos polisen, i hemmet, i skolan och hos en psykolog; det är vad som gör filmen intressant.

 

Uppbyggnad är däremot lite halvbra, det kunde ha dragits ut mer innan Annie och Charlie träffades för första gången, och en del av mittpartiet blir en upprepning av sig själv. Många anser att Annie i filmen är alldeles för naiv och lättlurad, jag däremot tycker att det är så verkligheten ser ut. Det spelar ingen roll hur bra familj man kommer ifrån, i den åldern är man tillräckligt sårbar och osäker för att kunna bli lurad av vem som helst. Trust får en stark trea, mycket tack vare slutet som vågar vara annorlunda.    

 

3/5

 

Foto: 2

Skratt: -

Musik: -

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 4

 

Filmens specialitet: utnyttjad flicka - 4

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: Quarantine 2: Terminal



Quarantine 2: Terminal

 

Ny story, samma gamla visa

 

Den första Quarantine är baserad på den spanska succéskräckfilmen REC, fast gjord för den amerikanska publiken av amerikanska filmskapare. Del två är däremot inte baserad på REC 2, utan filmen tar sig friheten att bjuda på en ny story. Vi får följa två flygvärdinnor som ska jobba på ett nattflyg, när de väl är uppe i luften blir en av passagerarna allvarligt sjuk och de blir tvungna att nödlanda. Väl nere på marken blir de satta i karantän och får inte lämna terminalen.

 

Vad ska jag säga? Det positiva är ju att man vågat bidra med eget istället för att kopiera scen för scen och göra en ”amerikansk version”. Annars är det mesta dåligt, allt från uppbyggnaden till fotot och effekterna. Det finns ingen som helst överraskningsmoment eller spänning, fotot är alldeles för ljust och färgglatt för att passa filmens tema och det är överraskande lite blod och zombies. Skådespeleriet faller platt, även om huvudkaraktären har en viss charm.

 

Quarantina 2 har även oerhört svaga kopplingar till första filmen och det förklaras i överlag inget för fem öre; allt bara händer. Bara för att det är en ny handling blir inte filmen bra, man har totalt struntat i ett göra en intressant eller spännande story och bara malt på utan finess. Det blir en stark etta och inte mer till Quarantine 2: Terminal.

 

1/5

 

Foto: 1

Skratt: -

Musik: -

Skräck: 1

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 1

 

Filmens specialitet: panik på flygplan - 2

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: The Silent House



The Silent House

 

Kass, men försöker

 

Från Uruguay kommer en skräckfilm som är helt oklippt. Med det menas att filmen är inspelade i en enda tagning; utan några klipp och avbrott överhuvudtaget. Laura och hennes pappa har i jobb att rusta upp ett gammalt och fallfärdigt hus inför försäljning. När de kommer dit första kvällen märker Laura att det är något på övervåningen som låter och ber sin pappa gå upp för att kolla läget. När han inte kommer ner börjar skräcken sprida sig…

 

Själva idén med att göra en skräckfilm utan några klipp är ambitiöst, men jag har väldigt svårt att tro på det. Redan efter en kvart kommer det scener som är helt mörka vilket ger filmskaparna möjlighet till att sätta ihop två klipp, och det kommer fler sådana tillfällen senare under filmen. Så filmens största tyngd kan ifrågasättas, likaså skådespeleriet. Det är ytterst bleka insatser från de få involverade skådespelarna och större delar av filmen går åt att se Laura famla runt och se förvirrad ut.

 

Mot slutet försöker det svaga och minimala manuset ge filmen en twist, men det framkommer inte och man blir mer förvirrad än förbryllad. Det är ändå kul att ett land som Uruguay försöker komma med något unikt och spännande som når ända fram till Sverige, även som resultatet i sig inte är så värst lyckat. Det bjuds på en enstaka hoppa-till-scen och några obehagliga minuter, men som helhet är det en mer tråkig film än spännande. The Silent House (vilket är en väldigt konstig titel) får en svag tvåa.

 

2/5

 

Foto: 2

Skratt: -

Musik: -

Skräck: 1

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 1

 

Filmens specialitet: utan ”klipp” - 2

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: Bridesmaids



Bridesmaids

 

Djävulskt rolig

 

Annie (Kristen Wiig) är fattig, singel och hennes jobb går åt helvete. Den enda man som hon umgås med ber henne dra när dem är färdiga i sängen och hennes bästa vän Lillian (Maya Rudolph) ska gifta sig. Möhippan och bröllopet planeras av Lillians nyfunna vän Helen (Rose Byrne), som har allt Annie saknar i sitt liv. Ju längre Annie får stå ut med Helens närvaro desto mer känner hon hur hon knuffas ut ur Lillians liv, men hon tänker fan inte låta det ske.

 

Bridesmaids har jämfört med många andra filmer som Sex And The City och även blivit kallad för en kvinnlig version av Baksmällan. Bridesmaids är en ultracool rulle med en drös av klockrena skäm, rappa repliker och oväntade scener. Manuset är riktigt välskrivet och valet av skådespelerskor kunde inte ha varit bättre. Som väntat är det Rose Byrne som gör störst intryck som den omedvetet bitchiga Helen, men det bästa är att alla karaktärer har något att bjuda på. Oavsett vilken sorts humor du har lär du skratta minst en gång – vilket inte kan sägas om många komedier.

 

Glöm Sex And The City och Baksmällan, Bridesmaids är årets hittills roligaste film och det lär inte komma någon film som toppar detta. Filmens största styrka ligger i att kunna balansera det överdrivna och realistiska, utan att flippa ut totalt och tappa trovärdighet. De komiska delarna må överdriva med råge, men filmen har ett stort hjärta och bjuder på två djävulskt roliga timmar. Det blir en stark fyra till Bridesmaids.

 

4/5

 

Foto: 3

Skratt: 5

Musik: 3

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 4

 

Filmens specialitet: galna brudtärnor - 5

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!



TRAILER


Recension: True Grit



True Grit

 

Välspelad hämndfilm

 

Matties (Hailee Steinfeld) pappa blir mördad av den ökände Tom Chaney (Josh Brolin), men ingen grips för mordet och ingen rättvisa skipas. Blott 14 år bestämmer hon sig för att ta saken i egna händer och letar upp U.S. Marshallen Rooster Cogburn (Jeff Bridges), en hänsynslös och alkoholiserad man som hjälper henne hitta Chaney. Tillsammans med LaBoeuf (Matt Damon) som har andra planer för Chaney börjar de söka efter honom och snabbt inser Mattie att varken sheriffen eller LaBoeuf kommer överens…

 

Skådespeleriet är väldigt bra, det är agerat med känsla och timing, plus att valet av skådespelare är klockrent. Oscarsnominerade Steinfeld är charmig och riktigt duktig på att framföra sina dialoger med en sådan fart och snärt att man blir helt paff.  Filmen har en behaglig takt och är mest dialogdriven, men det finns även händelserikare inslag som både bjuder på spänning och action. Bröderna Coen som regisserat filmen är kända för att bygga sina filmer på välskrivna manus och True Grit är inget undantag.

 

Fotot och musiken imponerade inte särskilt mycket och filmens slut lämnade en smått besk eftersmak, men detta är en av de bättre hämndfilmerna med riktigt bra skådespelarinsatser. Det blir en stadig fyra till True Grit.

 

4/5

 

Foto: 3

Skratt: -

Musik: 2

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 4

 

Filmens specialitet: hämnd - 3

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: The Tree Of Life

 

The Tree Of Life

 

150 minuters förvirring, sömnpiller eller filmkonst?

 

The Tree Of Life är en av de mest omtalade filmerna på senare tid, det har skrivit om regissören, om Brad Pitt och Sean Penn som medverkar i filmen och dess oerhört vackra bilder. Handlingen är basic; vi får följa en vuxen mans (Sean Penn) minnen när han tänker på sin barndom och uppväxt, blandat med en hel del naturbilder och annat som hoppar in i tankarna när man inte riktigt kan koncentrera sig. Allt är huller om buller och filmen rullar igång.

 

Vart ska jag börja? Filmens intro är strax under en timma, det bjuds på en drös av naturbilder, vackra rymdbilder och voice over som pratar om gud och människans skapelse. En del av bilderna är oerhört snygga och fascinerande, men det blir för långt och när dåligt animerade dinosaurier helt plötsligt dyker upp blir det skrattretande dåligt. Efter lite mer än en timma sätter filmen igång och man får se familjen och deras relationer – men även här är det oorganiserat, förvirrande och mycket som sker är helt utan anledning och mening.

 

Halvvägs in i filmen lämnade 14 personer biosalongen, hela publiken bestod av 30 personer så nästan hälften gick. Det var länge sedan jag hade så oerhört tråkigt i en biofåtölj, men enligt vissa kan filmens tolkas som ett virrvarr av konst och briljans. Det är lite upp till var och en att tolka filmen men enligt mitt tycke är detta bland det absolut löjligaste och mest meningslösa som jag sett på bio. Det är mycket snack om gud och annat som inte har med filmen att göra, till slut ville jag bara luta huvudet tillbaka och somna; men jag höll ut, vilket min kompis inte gjorde.

 

Det finns en hel del positivt att säga om filmen, Brad Pitt gör en väldigt bra och annorlunda insats och barnskådespelarna är smått fantastiska. De har riktigt fin kemi och deras relation är rörande. Sean Penn är inte med mer än 5 minuter och Jessica Chastains insats som Pitts fru är glödande vackert. Fotot, musiken och kameraarbetet är strålande, även om klippningen sticker ut och framstår som slarvigt. Tyvärr kan inte detta rädda filmen då den som helhet havererar och framstår som en helt enkelt dålig film. Betygsettan är solklar.  

 

1/5

 

Foto: 4

Skratt: -

Musik: 4

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 5

 

Filmens specialitet: att tråka ihjäl publiken - 5

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!



TRAILER


Nyheter









Bilder från kommande Batman

Det har släppts lite bilder till kommande The Dark Knight Rises och vi får bland annat se Anne Hathaway som Catwoman. Hennes outfit är tydligen mindre sexig och mer praktisk, vilket återstår att se i bättre bilder. Tom hardy spelat Batmans fiende som syns bland bilderna.


 

Dirty Dancing

 

En nyversion av Dirty Dancing är under utveckling och det är regissören till This Is It och High School Musical som sitter i registolen; Kenny Ortega. Han var även ansvarig för koreografin i Dirty Dancing från 1987, men frågan är vilka som ska väljas ut för huvudparet?


 

Resident Evil fortsätter

 

Det är dags för en femte film i Resident Evil-serien och regissören till den första och fjärde filmen, Paul W.S. Anderson, sitter återigen i registolen. Milla Jovovich spelar huvudrollen som hjältinnan Alice och Sienna Guillory har bekräftat via Twitter att hon kommer tillbaka som Jill Valentine. Inspelningen startar i oktober och filmen beräknas släppas i september 2012.


 

Willis som G.I. Joe

 

I uppföljaren till G.I. Joe kommer Bruce Willis att spela rollen som General Joe Colton, en stor och avgörande karaktär i serietidningen. Filmens regissör blir John M. Chu och bland de nya skådespelarna finns RZA och Dwayne Johnson.


 

Terminator 5

 

Vem regisserar den femte delen? Det blir ingen mindre än Justin Lin, mannen bakom senaste Fast Five som blev en av årets mest framgångsrika filmer rent ekonomiskt. Han är aktuell med en sjätte del i bilserien och avslöjade att han ska regissera den femte delen som Arnold kommer medverka i. Hiss eller diss?


Recension: A Serbian Film



A Serbian Film

 

Ger “sjukt” en helt ny innerbörd

 

Milos är en före detta väldigt framgångsrik porrstjärna, mest känd för att kunna hålla den uppe väldigt länge och ha sex utan avbrott. Han offrar sin karriär för att bli kär, skaffa sig ett barn och spendera tid med sin familj. När han får ett erbjudande om att den experimentella regissören Vukmir vill ha med honom i sin nya film blir han väldigt frestad, speciellt när han erbjuds en stor summa pengar. Men Vukmirs visioner är milt sagt helt absurda och när Milos vaknar efter en lång blackout börjar det sakta gå upp för honom om vad han blivit utsatt för…

 

A Serbian Film har i många länder blivit totalförbjuden eller grovt nerklippt för att kunna släppas på marknaden, och det förstår man efter att ha sett den oklippta versionen. Filmens första 70 minuter innehåller några pornografiska inslag, annars kretsar handlingen mest runt Milo, hans familj och hans möten med Vukmir. Cirka 20 minuter innan filmen slutar brakar helvetet loss då vi får se vad som Milo har gjort och blivit utsatt för; allt från våldtäkter, tunga droger, mord, sadistiska sexlekar till nekrofili och barnövergrepp.

 

Syftet? Under en sekvens där Vukmir försöker få Milo att förstå hans vision visar han honom ett klipp på en gravid kvinna som föder ett barn samt en man som hjälper henne, strax efter födseln våldtar mannen spädbarnet och det kallar Vukmir för ”newborn porn”. Han jämför det även med den serbiska regeringen som gång på gång ”våldtagit” sitt folk genom mord, tortyr, korruption och krig. Om man klarar av att analysera filmen kan man se mer än endast sjukt innehåll, att man skildrat ett lands förflutna, men det rättfärdigar inte att man gör en film med inslag av barnpornografi.

 

Skådespeleriet är bra och det tekniska ser bra ut, alla blodiga och våldsamma scener är välgjorda och trovärdiga, men frågan är hur långt man kan gå innan det blir för sjukt? För tänker man efter kan man göra vilken sorts film som helst och slänga in lite samhällskritik i grunden för att ge filmen rätt till att existera, och det är så jag känner med A Serbian Film. Detta är inget för känsliga personer och även de mest avtrubbade borde tänka ett par gånger innan dem ser filmen, för detta är första gången jag känner att ordet ”sjukt” knappt kan mäta sig med innehållet. Filmen får en tvåa.

 

2/5

 

Foto: 3

Skratt: -

Musik: -

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 3

 

Filmens specialitet: sjukt innehåll - 5

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!



TRAILER


Recension: The Eagle



The Eagle

 

Välgjord utan överdrift

 

Marcus Aquilas (Channing Tatum) pappa var ledare för den nionde legionen som spårlöst försvann i Skottland. Med sig hade han Örnen, deras symbol för ära och stolthet, det som visade vad dem stod för. Marcus vill ta reda på sanningen och ger sig därför ut i Skottlands kala vildmark för att gå till den plats legionen blev sedd senast. Tillsammans med sin slav Esca (Jamie Bell) försöker han återvinna sin familjs ära genom att hitta ett svar till vad som hände och hitta den symboliska Örnen.

 

Channing Tatums karriär är nästan som en saga, han har på senare tid exploderat i Hollywood och fått riktigt många roller som faktiskt skiljer sig ifrån varandra. Problemet är att hans prestationer är likadana; oavsett om han spelar en high school grabb, kär soldat eller superhjälte är det alltid samma miner, samma röst och samma kroppsspråk. Hans prestation i The Eagle är inget undantag, hans insats är monoton och enformig. Jamie Bell stjäl varenda scen han syns i och gör en bra men samtidigt träig version av sin karaktär.

 

Det verkar vara inne med historiefilmer som har lägre budget just nu, och inte lika maffiga effekter som Troja eller Gladiator. Filmen är välgjord och man har utnyttjat de olika miljöerna riktigt bra, och det är oftast där filmens styrka ligger. Det är vackert och storslaget utan att gå till överdrift och tillsammans med det snygga fotot blir det visuellt tillfredställande. Däremot uppfattade jag både kameraarbetet och klippningen som oerhört slarvigt, ofokuserat och stressigt. The Eagle får en svag trea.


3/5 


Foto: 3

Skratt: -

Musik: 2

Skräck: -

Action: 3

Effekter: -

Skådespeleri: 2

 

Filmens specialitet: ära & heder - 2

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!



TRAILER


Recension: Source Code



Source Code


Smart och spännande
 
Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) är en soldat som vaknar upp i en annan mans kropp, sittandes i ett tåg mittemot en vacker kvinna vid namn Christina Warren (Michelle Monaghan). Colter vet vem han själv är, men hans utseende passar inte ihop med hans inre. När tåget plötsligt exploderar befinner Colter sig i sin riktiga kropp och förstår då att han är med i ett program som går ut på att ta fast personen bakom bombattentatet. Han får genom något som liknar olika dimensioner gå tillbaka till händelsen flera gånger för att hitta den misstänkta - samtidigt som han upptäcker detaljer om sig själv.
 
Gyllenhaal är en väldigt bred skådespelare och har tidigare visat att han kan gestalta allt från förvirrad tonåring till muskulös actionhjälte. Här känns han mer i sitt rätta element och gör en trovärdig och smått charmig insats som Colter Stevens. Monaghan är också duktig, även om hon mest får spela samma scener om och om igen. Filmens upplägg och historia påminner en del om Deja Vú, men i mina ögon är detta en bättre film som är överraskande smart och för tankarna till Inception. Man får tänka till en del och vara uppmärksam för att vara med i svängarna. 
 
Några riktigt spännande scener kryddar till filmen ännu mer och actionscenerna är välgjorda utan att gå till överdrift. Source Code är för den som vill se en smart thriller som inte spårar ut, samtidigt som den bjuder på en gnutta humor och romantik. Det är tråkigt att den kom upp på bio så himla sent, den finns redan ute i handeln i USA och många andra länder. Det blir en stark trea till Source Code.


 
3/5

 

Foto: 2

Skratt: -

Musik: 3

Skräck: -

Action: 2

Effekter: 3

Skådespeleri: 3

Filmens specialitet: annan dimension - 3

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Recension: Super 8



Super 8

 

Supergullig version av E.T.

 

Joe Lamb (Joel Courtney) bor i en liten stad tillsammans med sin pappa. Hans mamma har nyligen omkommit i en tragisk olycka, samtidigt som hans bästa vän Charles är fullt upptagen med att planera inspelningen av hans egen zombiefilm. Charles samlar ihop några vänner, inklusive Joe, för att åka till tågstationen och spela in några scener. Plötsligt sker en fruktansvärd tågkrasch, men barnen lyckas klara sig och märker att tågets last var någonting levande…

 

J.J. Abrams, mannen bakom tv-serien Lost och nyversionen av Star Trek är tillbaka med en minst sagt mystisk film. Med på detta projekt har han även fått Steven Spielberg som producerar. Det har varit mycket hemlighetsmakeri runt projektet sen inspelningen började och jag hade höga förväntningar inför filmen. De gick bitvis i uppfyllelse; filmens första halva är riktigt bra, spännande, hjärtskärande och med glimten i ögat. Sedan faller filmen i ett spår som man har sett tidigare, den blir förutsägbar och oerhört gullig.

 

De unga skådespelarna är väldigt duktiga och har bra kemi tillsammans, det är även kul att se Elle Fanning som sin syster Dakota Fanning är duktig, på vita duken. Annars är musiken, stämningen och upplägget ruskigt likt E.T, och när filmen väl tog slut tänkte jag: ”en modern, sockersöt version av E.T. för den nya generationen.” Det behöver inte vara något negativt, men efter den första teasern förväntade jag mig något helt annat. Det blir en stadig trea till Super 8.

 

3/5

 

Foto: 3

Skratt: 3

Musik: 3

Skräck: -

Action: -

Effekter: 3

Skådespeleri: 4



Filmens specialitet: vilsen utomjording - 4

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Nyheter







Ghost Rider 2

 

En uppföljare till Ghost Rider är under utveckling och man har återigen fått med Nicolas Cage i huvudrollen som Johnny Blaze. Man har även släppt några bilder från den kommande filmen som fått titeln Ghost Rider: Spirit of Vengeance.


 

Expendables expanderar

 

The Expendables 2 är i full rullning och inspelningana börjar spelas in i September i Bulgarien och de gamla ansikterna som återvänder är; Sylvester Stallone, Jason Statham, Mickey Rourke, Dolph Lundgren och Bruce Willis. Nya ansikten är Arnold Schwarzenegger Chuck Norris, John Traviolta och Jean-Claude Van Damme.


 

Potter når en miljard

 

Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 2 har på sin 19:e dag nått den magiska $1 miljardgränsen, och därmed blivit den film som nått den gränsen på kortast tid. Det är även den första filmen i serien som når den gränsen, då de tidigare oftast kommit upp till strax under $1 miljard.


 



Första bilderna

 

De första bilderna från kommande The Amazing Spider-Man har nu anlänt. Vad tycks? Själv tycker jag att det bara ser fel ut, Andrew Garfield passar inte som Spider-Man helt enkelt.


 

Och första kortet från Underworld: Awakening (som bytte titel från New Dawn) är här.


Recension: Bad Teacher



Bad Teacher

 

Bad movie

 

Elizabeth Halsey (Cameron Diaz) är lärarinna och samtidigt gift med en rik man. En dag när hon kommer hem efter jobbet möts hon av en otrevlig överraskning – hennes man vill skiljas. Vi kastas några månader in i framtiden, där hennes tidigare glamourösa liv är som bortblåst. Hon hatar sitt jobb och letar ständigt efter en ny man som kan försörja henne. När Sott Delacorte (Justin Timberlake) dyker upp som vikarie blir Elizabeth intresserad, men hon inser snabbt att hon inte är ensam om det…

 

Cameron Diaz är charmig, rolig och snygg att se på, det är ingen tvekan om det. Men en komedi kan inte endast vila på hennes tre starka sidor, det krävs även ett bra och intressant manus samt klockrena skämt för att fungera. Vissa repliker är vulgära och det leder till fniss, men i överlag är det riktigt trist manus Diaz har fått jobba med. Det finns absolut inga överraskningar och det roliga skämten havererar, timingen är kass och själva handlingen känns gammal.

 

De få scener som är underhållande är de som sker mellan Elizabeth och hennes elever, tyvärr är de ganska korta och försvinner bland allt annat. Timberlake passar i sin nördiga roll, men även han känns tråkig och oinspirerad. Sen förstår jag mig inte riktigt på hur många gånger man ska göra om car-wash scenen där en sexig kvinna ”tvättar” en bil i minimala kläder, samtidigt som männen råstirrar och gör bort sig. Trist. Bad Teacher får en svag tvåa.

 

2/5

 

Foto: 1

Skratt: 2

Musik: 1

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 2

 

Filmens specialitet: dålig lärare - 2

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


RSS 2.0