Recension: Orphan


Orphan

 

Ovanligt bra skräckfilm

 

Orphan är något så ovanligt som en bra skräckfilm. Eller rättare sagt, en väldigt bra skräckfilm. Esther (spelad av en iskall Isabelle Fuhrman) blir adopterad av Kate & John Coleman. Till en början är hon rena drömbarnet, men det dröjer inte länge innan parets andra två barn, Daniel och Max börjar ana oråd. Är hon en söt liten missförstådd flicka? Eller är det någott med henne? Kan det möjligtvis… vara något fel på Esther?

 

Historien låter som en klyscha, men icke sa nicke. Här har vi en riktigt bra inledning, och det blir bara bättre och bättre ju mer vi lär känna karaktärerna. Det är riktigt bra skådespeleri, stämningen byggs upp skickligt och här jobbar man mer på psykisk skräck än blod och splatter. Med sina två timmar kan Orphan lätt uppfattas som lång (för genren), men så är inte fallet. Det är spännande, mystiskt och mycket obehagligt.

 

Fram emot slutet, då det nästan blir svettigt äckligt, tappar filmen lite. Mest på grund av karaktärernas idiotiska beslut, men väldigt mycket eftersom filmen annars håller så hög klass. Det blir förutsägbart, men obehaget består. Så trots att filmen tappar en del på slutet är det fortfarande väldigt bra och underhållande. Det är synd att den inte gick upp på bio i Sverige, för detta är definitivt bättre än andra skräckfilmer som SF väljer att visa (Paranormal Activity, till exempel). Det blir en svag fyra för Orphan.

 

4/5

 

 

Foto: 3

Skratt: -

Musik: 2

Skräck: 4

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 4

 

Filmens specialitet: Läskiga barn - 4

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


Kommentarer
Postat av: Justine

Haha åh så läbbig. Men jag håller med dig. Slutet är inte det bästa tyvärr och det blir lite för överdrivet :(

2010-03-29 @ 00:10:29
URL: http://justineboonyai.blogg.se/
Postat av: Johan

sv; haha ja eller hur :) I de där höga skorna också!

2010-03-29 @ 16:20:28
URL: http://jayb.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0