Recension: Bee Movie



Bee Movie

 

En enorm Bi-svikelse

 

Redan efter den första trailern jag såg kände jag att detta inte kunde sluta bra. Med en budget på $150 miljoner (tänk senaste Harry Potter) har man åstadkommit ren biavföring. ”Vad kan ha kostat så mycket?” Undrade jag meddetsamma. Det är självklart lönerna till alla de stora skådespelare som lånar ut sina röster till några irriterande insekter som surrar i en stor, kletig honungssmörja till film som kostar sådana enorma summor. Jerry Seinfeld som för övrigt är en av de två författarna till filmen ger huvudkaraktären liv genom att låna sin röst till honom. Men det hjälper inte. Huvudkaraktären är så oerhört ocharmig och saknar karisma till tusen – vilket i stort sett alla karaktärer gör. Tråkigare och tristare karaktärer går inte att finna.

 

Bland de andra stora namnen får man nämna Renée Zellweger, Matthew Broderick, John Goodman, Chris Rock, Sting (sångaren), Ray Liotta och Oprah Winfrey. Detta kan nog ha kostat lite (!!) pengar. Ray Liotta och Sting har gått med på att spela sig själva vilket är aningen kul – men det enda roliga som man bjuds på är just detta. Annars är skämten platta och obefintliga (speciellt för barn), det uppstår inga roliga situationer och det är helt enkelt trist, ointressant och riktigt, riktigt jäkla tråkigt att se på Bee Movie när man redan efter tio minuter vet hur den ska sluta.

 

Handlingen är ren smörja. Allas favoritbi Barry (Seinfeld) inser att alla bin är tvungna att jobba livet ut efter att dem gått ut skolan. Han inser även att människor konsumerar honung. Det är startskottet för Bee Movie, som utvecklas bitvis till rättegångsdrama där bin och människor kämpar emot varandra. Visst, detta är en animerad film för barn. Och visst, i sådana filmer spelar det ingen roll om djur pratar. Det är till och med acceptabelt om djur och människor kommunicerar (se Ratatouille). Men när bina väl kommer in i rättegång och ska surra upp sina rättigheter blir det bara för mycket. Det finns en gräns för allt, och här kör Bee Movie över den gränsen med råge.

 

Varför går sådana stora skådespelare med på att göra filmer som detta? Rättare sagt, varför inte? De får miljoner för sin röst, så varför inte? Därför är jag väldigt kritisk mot animerade filmer som använder sig av kändisröster för att marknadsföra sig (se Shrek). Det enda som är någorlunda bra med filmen är färgerna som lyser stark och färgar upp tillvaron som är så grått nu i vinter, men inte ens det kan rädda filmen. Våren och sommaren är på väg och förhoppningsvis slipper vi bin och getingar denna gång, och även fler filmer som Bee Movie. 

 

1/5

Foto: 2

Skratt: 1

Musik: 1

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: -


Filmens specialitet: bin - 4 


- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


http://www.youtube.com/watch?v=16SMpTXpuuY


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0