Recension: The Cove



The Cove

 

Delfinslaktens mörka sida

 

The Cove är en dokumentär som handlar om den nertystade delfinjakten i Japan och hur delfiner i överlag används av människan för att tjäna pengar. Precis som dokumentären Earthlings, som tog upp problemet med den vidriga köttmarknaden och hur djur använd för kläder och nöjen tar The Cove upp problemet med den eskalerande delfinslakten som leder till att över 23 000 delfiner dödas per år – bara i Taijii i Japan. Dessa djur säljs för deras kött och en del säljs levande, för att tränas upp och showa inför publik.

 

Richard O’Barry är mannen bakom dokumentären, han som tog tag i det hela och ville avslöja en hemlighet som till och med den japanska regeringen kämpat för att tysta ner. Men detta är inte allt, mycket av köttet som säljs är i själva verket giftigt och en stor del av delfinköttet säljs under ”valkött”. Denna dokumentär visar mer än vad man trodde skedde och uppmärksammar effekten som slakten kan ha på havet och miljön. För att vara en dokumentär är detta ovanligt spännande och rafflande – bitvis känns det som en thriller.

 

Det blir en solklar femma till The Cove, som upplyser, skrämmer och ger information om något som många faktiskt inte ens har en aning om. Precis i samma anda som Earthlings, fast mycket ”mildare” och inte lika hemsk.

 

5/5

 

Foto: 5

Skratt: -

Musik: -

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: -

 

Filmens specialitet: delfinslakt - 5

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!

 

http://www.youtube.com/watch?v=4KRD8e20fBo

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0