Recension: Rambo



Rambo

 

Fjärde gången gillt

 

Den fjärde delen av ”Rambo” är här. Visst kan man tro att Stallone tappat gnistan, att karaktären spårat ut och att filmen inte kommer att hålla måttet? Men så är det inte. 

 

De tre föregående filmerna har jag sett. Ettan gillade jag mest, sen kommer jag knappt ihåg hur tvåan och trean var. När det blev klart att en fjärde del skulle dyka upp blev jag aningen skeptisk, men efter första trailern (där våld var huvudingrediensen) blev jag ganska sugen på att se filmen. Själva känslan att se Rambo skjuta ner bad guys, eller slakta någon med sin enorma jaktkniv är något som bara en ”riktig” Rambo-film kan åstadkomma, alltså inte del två och tre. Till min glädje och överraskning kom den känslan tillbaka under den fjärde filmen.

 

I ”Rambo” har Rambo dragit sig undan, han bor på ett avlägset ställe (Thailand) och bryr sig inte om någon annan eller sin omgivning. Ett team söker upp honom och ber honom hjälpa dem med att ta sig in i Burma eftersom han känner igen miljöerna och vet hur man kan ta sig dit. Efter ett tag ger han sig och hjälper dem till sitt mål medan han återvänder. Men det dröjer inte länge innan teamet blir tillfångataget. Det är då Rambo tar i hårdhandskarna och tillsammans med en grupp soldater ger han sig återigen iväg till Burma för att rädda teamet.  

 

Svårare än detta blir det inte. Sen tar underhållningen ett järngrepp om publiken ända fram till eftertexterna. Kan däremellan tilläggas att detta är en ultravåldsam film med kroppsdelar i massor, blod i liter och brutalitet som få filmer skildrat. Det är riktigt hemskt, situationen i Burma har bitvis visats på ett mycket realistiskt och avskyvärt sätt. Soldaterna som utgör en stor del av våldet är hänsynslösa och sjukligt vilda. Det är mycket jagande, skjutande, huggande och många spänningsmoment som ger valuta för pengarna, det är helt enkelt som ”Rambo” ska vara.

 

Stallone axlar rollen återigen med glimten i ögat, han har även tagit över registolen och gjort ett mycket bra jobb. Rent tekniskt är det inget speciellt som imponerar, men för att vara en actionfilm i den genren uppfyller den sina krav och mer därtill. Han har även försökt att sätta dit en politisk ton som då och då dyker upp och gör publiken medveten om situationen i Burma, men mer är det inte. Som sagt, fjärde gången gillt.

 

3/5

 

Foto: 2

Skratt: -

Musik: 2

Skräck: -

Action: 4

Effekter: -

Skådespeleri: 3

 

Filmens specialitet: ultravåld - 4

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0