Recension: Rise of the Planet of the Apes



Rise of the Planet of the Apes

 

Överraskar och övertygar

 

Will Rodman (James Franco) håller på ett forska fram ett läkemedel som ska kunna bota sjukdomen Alzheimers. För att kunna se preparatets effekter och bieffekter testas olika versioner av läkemedlet på en grupp apor och efter en misslyckad presentation kommer Will över en liten apunge som han bestämmer sig för att ta hand om. Med tiden upptäcker han att apungen ärvt sin moders genetiska anlag som påverkats av testerna och utvecklat sinne för logik, språk och förståelse; snabbt inser Will att detta är ett enormt genombrott – eller ett stort snedsteg.

 

Senaste filmen i serien minns jag knappt, men de fragment som dyker upp i huvudet är inte mycket att hänga i granen. Filmens regissör Ruper Wyatt som är en nykomling lyckas göra en nyversion som både överraskar och övertygar; duktiga skådespelare i trovärdiga roller, riktigt snygga effekter och en historia med både hjärta och innehåll. Trots att vissa karaktärer känns väldigt stereotypiska flyter filmen utan större nergångar och målar upp en intressant story som kanske inte känns trovärdig vägen ut, men lyckas ändå att övertyga.

 

Andy Serkins som spelat Gollum får gestalta huvudapan och det utförs med bravur; det var länge sedan en datoranimerad karaktär kändes så mycket i hjärtat (sen Dobby). Filmen har även en lite mer typisk uppbyggnad, första hälften där vi får bekanta oss med omgivningen och aporna och andra hälften som blir en actionfilm. Slutet tillfredställde inte riktigt, jag ville ha mer och ser fram emot en andra del i serien. Det blir en stark trea som nästan snuddar på betygsfyran.

 

3/5  

 

Foto: 4

Skratt: -

Musik: 3

Skräck: -

Action: 3

Effekter: 4

Skådespeleri: 3

 

Filmens specialitet: ta hand om jorden - 5

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0