Recension: Alice In Wonderland


Alice i Underlandet

 

Bitvis väldigt bra, men för tråkig och oinspirerad

 

Filmen sätter igång, och där sitter man och väntar på att bli tagen av Tim Burtons filmmagi. Men in stiger Alice, spelad av Mia Wasikowska, med ett ansikte lika uttrycksfullt som Kristen Stewart (Bella) från New Moon, d.v.s. dött. Alice är en monoton, tråkig och fruktansvärd passiv karaktär. Med tanke på att hela filmen bärs av henne, blir det värre då man efter fem minuter undrar när hon ska dö, försvinna eller krympa så mycket så man inte ser henne mer. 

 

Tur då att filmen svämmar över av sköna bi-karaktärer. Helena Bonham Carter (Fight Club, Harry Potter) som The Red Queen är en fröjd för ögat att se, lika galen och sprudlande av energi som alltid. Hon är en stor anledning till att filmen funkar, hela personligheten och det udda utseendet går hand i hand och skapar en karaktär som man sent glömmer. Anne Hathaway (En Prinsessas Dagbok) som The White Queen är lika bra, om inte bättre, med sitt flummiga spel och armar som slängs hit och dit. Även Alan Rickman (Snape i Harry Potter, för dem som inte vet) medverkar i ett hörn, och han gör rösten till den skönaste, datoranimerade karaktären.

 

Filmen tyngs av animation och animerade karaktärer. Det är inte märkvärdigt snyggt gjort, men det funkar. Den barnsliga tonen, de tråkiga skämten och all färgglatt landskap gick dock inte hem hos mig, hade gärna sett till att Burton och Disney gjort en mer vuxen och gotisk (tänk Sweeney Todd) version. Som helhet kändes filmen för lång och den saknar spänning, vissa sekvenser blir trista att se på. 3D-effekterna funkade, de var ganska lekfulla och smälte in i filmen på ett bra sätt, och tillsammans med den fina musiken gav de effekten man förväntat sig.

 

Och ja, Johnny Depp är ju med. Bortsett från att bära upp den kraftiga sminkningen samt peruken gör han ärligt talat inte så mycket mer. Släng in en gnutta Jack Sparrow och Willy Wonka så har du hans insats i filmen. Detta kunde ha blivit en mycket bättre film, men det slutade tyvärr som en barnsaga, av barn för barn. Det komiska är att det inte är någon barnfilm. Det blir en tvåa för Alice i Underlandet.

 

Foto: 2

Skratt: 1

Musik: 3

Skräck: -

Action: 2

Effekter: 2

Skådespeleri: 3

 

Filmens specialitet: Tim Burton-magi - 2

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!

 

2/5


Kommentarer
Postat av: alexandra

Men va? Jag som hade förväntat mig såå mkt mer utav den filmen:(

2010-03-02 @ 17:08:15
URL: http://alexandralandqvist.blogg.se/
Postat av: Max

Ja du Nader.

Tur att det finns olika tycken och smak.



Jag håller med dig på det mesta. Dvs dina kommentarer om de olika karaktärerna. Men i mina ögon så växte Mia Wasikowska med rollen, ju längre in i filmen hon kom. Jag gillade att hon inte va den överdramatiska och "stora" hjältinnan utan mer den passiva...



Johnny Depp, har gjort betydligt bättre roller. Kändes som att han gled lite på vågen av Willy Wonka och Captain Sparrow... Kunde ha lagt till lite andra karaktärsdrag så man kände att det va typiskt "Hatt-mannen".



Sedan gillade jag upplägget på filmen. De har inte gjort en film som ska förändra filmhistorien, som Avatar eller som ska slå oss av stolarna som Sagan Om Ringen-trilogin.



De har gjort en hyllning av en klassisk barnbok, som ALLA kan storyn på. Som alla vet hur den börjar och som alla vet hur den slutar. Det man va nyfiken på när man satte sig ner i biostolen va mer frågeställningen; "Hur ska de tolka den delen och den delen... Osv."



Det är en av tidernas mest sålda bok. Hur skulle de kunna göra om den, oförutsägbar? Det går inte. Hade de gjort den mer annorlunda än vad den var, så hade Alice-fansen gått i uppror tror jag.



Om man sätter sig i biostolen för att se Alice och vill se en evolution inom filmbranschen, så går man dit av fel anledning. Man ska dit för att luta sig tillbaka, njuta av ljud (som va fantastiskt) och bild som får oss att bara småle...



Alice handlar om det... Att småle... Och det gjorde de helt rätt. Tim Burton gjorde det igen... Dvs han överraskade alla. Men inte genom att göra något extra vaganza, som han brukar. Utan för att för en gång skull... Bara gjorde det "lagom". SNYGGT JOBBAT. Nu kan han bara slå från underläge till nästan film.



2/5 säger du Nader... GENIDRAG TIM och 4/5 säger jag!! <3

2010-03-02 @ 20:47:24
Postat av: Justine

hmm ...vad spännande det ska bli och se den nu haha! Hoppas jag tycker den är bättre ;)

2010-03-02 @ 22:20:36
URL: http://justineboonyai.blogg.se/
Postat av: Justine

vad spännande det ska bli ATT se den ... xD

2010-03-02 @ 22:21:38
URL: http://justineboonyai.blogg.se/
Postat av: Nader

Alex: Jaa, det hade jag med, fast du kanske gillar den? :)

Max: Absolut, så kan man också tycka. Dock så får vi räkna med att jag inte sett någon tidigare version och ärligt talat visste jag inte handlingen heller. Så detta var liksom det första av Alice jag fick se.

Bitvis håller jag med dig, men du är alldeles för snäll, och det är tack vare snälla biobesökare som dig som Hollywood kommer fortsätta med sådana publikfriande filmer.

Justine: Se, och let me know! :)

2010-03-04 @ 00:37:48
URL: http://naderandthemovies.blogg.se/
Postat av: Anonym

Håller helt och hållet med Max :) Inget fel med att vara "snäll"! Haha.

2010-03-04 @ 01:54:57
Postat av: Yonas

Jag tror att filmen hade varit bättre om inte alla hade byggt så mycket förväntningar för att det är just Tim som gjort filmen.. folk förstör för sig själva när de tror att de ska bryta ihop av lycka när de ska se på en film de tror så mycket om.

2010-03-26 @ 02:34:06
URL: http://yonas.blogg.se/
Postat av: pet

Jag gav den 7 av 10 och anmärkte på den tomma storyn. Burton utnyttjade inte potentialen i konceptet men gjorde ändå en snygg och mysig film. Fruktansvärt synd att hans ambitioner inte var högre än så bara.

2011-01-22 @ 17:30:39
URL: http://kevlarsal.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0