Recension: Shutter Island



Shutter Island

 

Spännande med töntig final

 

Leonardo DiCaprio spelar Teddy Daniels, en detektiv som tillsammans med sin nya partner Chuck Aule (Mark Ruffalo) kommer till Shutter Island för att leta reda på en mentalt sjuk och kriminell patient som rymt från anläggningen. Alla patienter på anläggningen är grovt kriminella och oftast mentalt störda, så det blir extrajobbigt för vår duo att hitta några ledtrådar. Under tiden passar en storm på att riva ner halva Shutter Island och det ger upphov till massa regn, blåst och nerfallna träd. Självklart bidrar detta till stämningen, filmens start är obehaglig och man börjar snabbt undra hur patienten kunde rymma från en anläggning som är lika säker som Vita Huset.

 

Sakta men säkert visar det sig att anläggningen inte är vad Teddy fått intrycket av, utan här finns det mörka hemligheter gömda. Patienterna vanvårdas, det görs vidriga experiment på dem och… Ja, ni hör vart detta leder. Filmen bjuder på konstant spänning, stämningen är ryslig och musiken överraskande rått. Leo gör en mycket bra karaktärstolkning medan de runt om kring honom går på ”favorit i repris”. Rent tekniskt är det snyggt, bra kameraarbete och foto, men det är överraskande slarvigt gjort. Mycket ändrar plats mellan klippningarna, och många klippningar är helt missplacerade. Vår käre Scorsese har gett ifrån sig ett hafsjobb, och det märks klart och tydligt.

 

Mot slutet kommer den omtalade twisten, och ja. Hur är den? Jag ska inte avslöja vad som händer, men det är en väldigt tråkig twist. Den är inte dålig, för istället för ”wow, var det så?” blir det ”hepp, det var lamt”. Tråkig, men inte dålig. Man blir inte det minsta överraskad, så länge man inte är, ursäkta uttrycket, helt blåst. Det är ungefär som om Jack från Lost vaknar i sista avsnittet och märker att allt var en dröm. Shutter Island får en trea, mycket på grund av filmens första halva. Notera att jag inte läst boken.

 

3/5

 

Foto: 3

Skratt: -

Musik: 4

Skräck: 3

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 3

 

Filmens specialitet: Scorsese-tuch - 2

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0