Recension: The Ghost Writer



The Ghost Writer

 

Stämningsfull thriller

 

Detta är en mycket stilren film av Roman Polanski, med bland annat Ewan McGregor och Pierce Brosnan i huvudrollerna. McGregor spelar en författare, som får i uppdrag att slutföra en memoar av en före detta brittisk minister (Brosnan). Författaren innan McGregor hittades död på en strand, så stämningen är spänd när han anländer till scenen. Så fort han sätter igång för att komplettera boken hamnar han i en spiral av hemligheter och lögner, samtidigt som han börjar närma sig en hemlighet som kan kosta honom livet.

 

Detta är en långsam film där dialogen spelar stor roll. Det är mycket bra skådespelarinsatser och Brosnan gör en av sina bästa roller hittills. Kul att se Kim Cattrall (Samantha från Sex & the City) i en annan roll än just Samantha. Hon gör bra ifrån sig och ger filmen en komisk ton. Dock så är detta ingen komedi, utan spänningen börjar göra sig påmind halvvägs in i filmen och bitvis är det mycket spännande. Som tidigare nämnt har filmen en komisk touch, även i manuset förekommer det uttryck som är alldeles för roande för att platsa i en sådan film, men konstigt nog funkar det.

 

Fotot är grått och tråkigt (på ett bra sätt) och miljöerna kala. Polanski använder sig av flera medel för att skapa en så stämningsfull film som möjligt, och han lyckas. Synd bara att filmen är aningen för lång, vissa delar kändes som ett evigt vattentrampande och filmen kunde som helhet klippts ner med ca 20 minuter, för ett raskare tempo. Annars blir det en stadig trea till The Ghost Writer.

 

3/5

 

Foto: 3

Skratt: -

Musik: 2

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 4

 

Filmens specialitet: Hitchcock touch - 3

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!

 

http://www.youtube.com/watch?v=L_AerBW0EcI

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0