Recension: Devil



Devil

 

Djävulskt spännande

 

M. Night Shyamalan, som på senare tid har blivit ett slags mobboffer i Hollywood (för sin bleka insats med The Last Airbender – men många menar att han nergång började redan med Lady in the Water) har kommit på filmens handling, som kretsar runt fem för varandra okända personer som av en slump hamnar i en hiss, och halvvägs upp för de otaligt många våningarna stannar hissen utan anledning. Vaktmästaren blir inkallad och börjar jobba på problemet, fastighetsskötaren likaså. Via en liten kamera och ljudförbindelse har omvärlden kontakt med personerna i hissen, och säger vad dem ska göra – men något är fel. En av dessa fem personer när nämligen djävulen (därav filmens namn), men frågan är vem och varför? Har dessa personer någon sorts koppling till varandra?

 

Filmens regissör, John Erick Dowdle, som även ligger bakom den amerikanska versionen av REC (som kallas Quarantine) har gjort ett bra jobb med att tolka Shyamalans historia. Det är spännande, intressant och filmen bjuder på några riktigt otäcka hoppa till scener. Till en början är det klaustrofobin som gör sin påmind, men när personerna i hissen en efter en börjar dö är klaustrofobi det minsta problemet. Vi som publik får följa vad som händer i hissen och även vad som händer utanför och hur poliserna försöker lösa mysteriet. Mot slutet kommer filmens upplösning och som alla Shyamalans andra thrillers har filmen en twist, men det som jag inte gillade är vad som kommer efter twisten. Det kändes lite väl mesigt, även om budskapet i sig var fint.

 

Vissa scener under filmens gång blir även lätt komiska, vilket inte är meningen. Det kan bero på det ojämna skådespeleriet och det krystade manuset som ibland gör sig påminda, men annars är detta en spännande thriller att avnjuta i biomörkret. Det blir en halvsvag trea till Devil.

 

3/5

 

Foto: 3

Skratt: -

Musik: 2

Skräck: 3

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 2

 

Filmens specialitet: djävul i hiss - 3

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt! 

 

http://www.youtube.com/watch?v=aINOilb_Kzc


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0