Recension: Sleeping Beauty



Sleeping Beauty

 

Älska eller hata

 

Vi får följa Lucy (Emily Browning), en ung universitetsstudent som är helt isolerad från omvärlden. Hon är desperat efter att få tjäna pengar och betala sin hyra, därav hon redan har två jobb och börjar med ett ytterligare tredje. Det nya jobbet visar sig vara något helt annorlunda gentemot vad hon dittills testat på, något kusligt och outforskat som drar henne längre och längre in i en cirkel av ovetande. Hennes enda kontakt med omvärlden är en alkoholiserad man som hon med jämna mellanrum hälsar på.

 

Detta är en kal och avskalad skildring om ett liv som antingen kan ses som väldigt tragiskt eller väldigt udda. Filmens släpiga tempo och få dialoger har en lätt sömnig effekt på åskådaren, men Brownings enastående insats som Lucy håller ögonen öppna. Långa tagningar utan klipp är filmens specialitet och det görs med finess, samtidigt som det passar i själva temat. Det är värt att nämna filmens stuk som inte kommer tilltala många tittare, det är en älska eller hata film.

 

Slutet är frånstötande och mycket naket bjuds på under filmen gång, vilket även det är obekvämt att se på. Jag hade velat ha mer dialog och förklaring i slutet, ändå tycker jag att det funkade och passade filmens annars förklaringsfria atmosfär. Mycket lämnas för egen tolkning och lite läggs fram på silverfat som i de flesta filmer, vilket slutligen leder till att Sleeping Beauty får en stadig trea i betyg.

 

3/5   

 

Foto: 4

Skratt: -

Musik: -

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 4

 

Filmens specialitet: vad händer när Lucy sover? - 3

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0