Recension: Trainspotting



Trainspotting

 

Klockren klassiker

 

Danny Boyle som nu senast är aktuell med 127 Timmar har många bra filmer i bagaget och hans tidigare filmer är inget undantag. Trainspotting med Ewan McGregor i huvudrollen blev Boyles genombrottsfilm och kretsar runt ett gäng ungdomar i ett nerknarkat kvarter, deras relationer till varandra, till heroin och hur Renton (Ewan McGregor) gång på gång försöker lägga av med skiten. Filmen är baserad på en bok och fick en Oscarsnominering.

 

Som alla Boyles andra filmer är detta en mycket visuellt läcker film som gärna leker med hjärnan och tänjer på gränserna. Vissa scener var så absurda och smått störda att jag inte kunde göra annat än att bara skratta åt hur fruktansvärt sjuka de var. McGregor gör en mycket fin insats och Robert Carlyle som den våldsamma Begbie gjorde ett starkt intryck. Filmen tar upp många problem med samhället och hur droger påverkar ungdomarna, vilka konsekvenser det har och hur mycket vännerna påverkar.

 

Manuset är riktigt välskriver, klockrent och mitt i prick. Inledningen och slutet av filmen är höjdpunkterna eftersom de på ett smidigt sätt binder ihop säcken som ska hålla ihop filmen. På tal om slutet, så är det ett slut som till en viss mån överraskade mig, det är elakt men ändå glädjande och befriande. Det blir en stark fyra till Trainspotting.

 

4/5  

 

Foto: 4

Skratt: 3

Musik: -

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 4

 

Filmens specialitet: heroin - 5

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!

 

http://www.youtube.com/watch?v=PUOTs55KY40

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0