Recension: Winter's Bone



Winter’s Bone

 

Välspelat sömnpiller

 

Ree (Jennifer Lawrence) bor i ett fattigt, drogdrypande och glest område på landet där hon får uppfostra sina två yngre syskon, ta hand om sin fåordiga mamma och se till att dem har mat på bordet. Blott 17 år gammal får hon reda på att hennes pappa är försvunnen och hon får en vecka på sig att hitta honom innan de blir vräkta. Hennes pappa var droglangare och Ree får leta upp folk som han kände för att se om någon vet vart han håller hus; men de flesta vet inte, och de som vet något vill inte dela med sig av informationen…

 

Detta är en film baserad på en bok, vilket jag fick reda på i efterhand. Det märks inte eftersom filmen har en otroligt långsam takt och står utmärkt på sina egna ben. Filmens miljöer är kala, ekande tomma och gråa; tillsammans med storyn fungerar fotot riktigt bra och känslan förmedlas direkt till publiken. Skådespeleriet är av det finare slaget och Jennifer Lawrence bjuder på en nästintill felfri porträtt av Ree, den unga tjejen som kastats in i vuxenlivet fler år för tidigt. Filmen skildrar även det tragiska, trasiga livet som vissa människor tvingas till varje dag och det är hjärtskärande att se hur vissa lever.

 

Filmens stora problem är dess bristande styrka i att skapa intresse hos publiken. Till en början var jag med på noterna, men snabbt blev det enformigt, monotont och helt enkelt trist. Inget verkade hända och spänningen uteblev, vilket många kritiker inte håller med om. Filmen har rosats världen över och tagits emot mycket bra, men i mina ögon är det mest på grund av det fina hantverket och skådespeleriet. Jag hade svårt att hålla ögonen öppna under hela filmen och slutet bjöd på en väldigt stor antiklimax. Trots detta får Winter’s Bone en stadig tvåa och den som gillar långsamma filmer borde investera i denna.

 

2/5

 

Foto: 3

Skratt: -

Musik: 3

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 4

 

Filmens specialitet: hopplöshet – 4 (fast inom kategorierna spänning, intresse och flow – 1)

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!

 

http://www.youtube.com/watch?v=bE_X2pDRXyY


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0