Recension: Melancholia

Melancholia

 

Omotiverade scener varvas med dyster drama

 

Justine (Kirsten Dunst) ska gifta sig med Michael (Alexander Skarsgård). De anländer till bröllopet och efter meningsskiljaktigheter mellan Justine och hennes mamma börjar Justine dra sig undan festen. Det kommer till den punkt då hon låter Michael åka iväg ensam medan hon studerar en ny stjärna som dykt upp på himlen. Det visar sig vara en planet som närmar sig jorden, vilket skämmer Justines syster Claire (Charlotte Gainsbourg) eftersom hon tror att planeten kommer kollidera med jorden.

 

Detta är mer eller mindre handlingen i Lars Von Triers nya film som till skillnad från föregångaren Antichrist inte bjuder på explicita sexscener eller groteska våldshandlingar. Däremot börjar filmen med ett antal bilder på karaktärerna i olika situationer, vilket är väldigt snyggt men som även sammanfattar de resterande 125 minuterna, därav det resulterar i ytterst få överraskningar. Därför anser jag att de scenerna, hur snygga än de var, är helt onödiga. Filmen har väldigt vackert foto men är enligt mitt tycke slarvigt filmat och hastigt ihopklippt.

 

Musiken är välkomponerad och överdramatisk, men saknar variation vilket filmen som helhet gör. Historien klarar knappt av att fylla dess längd vilket förklarar de oerhört långsamma konversationerna (som för övrigt inte tillför publiken något) samtidigt som Dunst glittrar i rollen som Justine. Hennes insats är långt ifrån fantastiskt, men det är även ett långt steg ifrån allt hon har gjort tidigare. Gainsbourg drar dock det längsta strået och får Dunst att smått blekna framför hennes starka prestation.

 

Filmen är uppdelad i två delar, vilket ger känslan av inledning och avslutning, men mittdelen saknas. Dess intro och otro känns därför överlångt och ointressant, mest på grund av att materialet brister och filmen inte har mycket mer att tillföra storyn eller publiken. Jag blev inte klokare av att se fler dystra scener på Dunst som frånvarande stirrade ut i rymden. Däremot har filmen fint skådespeleri, foto och själva idén med en annan planet som hotar vår existens är spännande, men det väger inte upp faktum att detta är en överlång film fylld med omotiverade scener och dåliga dialoger. Melancholia får en stadig tvåa.

 

2/5

 

Foto: 3

Skratt: -

Musik: 3

Skräck: -

Action: -

Effekter: 4

Skådespeleri: 3

 

Filmens specialitet: udda scener - 3

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!

 

 

TRAILER


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0