Recension: The King's Speech



The King’s Speech

 

En svår film

 

The King’s Speech handlar om, precis som titeln avslöjar, ett tal. Ett tal som ska hållas av kung George VI (Colin Firth) som oturligt nog stammar och har problem med att hålla tal och prata överlag. Hans fru drottning Elizabeth (Helena Bonham Carter), kontaktar Lionel Logue (Geoffrey Rush) som jobbar med personer med det problemet och tack vare henne kommer kungen i kontakt med Lionel, som inte bara löser kungens talsvårighet utan även lär honom det ena och det andra.   

 

Detta är en svår film att titta på; gillar du inte drama, historia och dialogdrivna filmer ska du hålla dig långt borta. Om du däremot gillar utsökt skådespeleri, vacker musik och oemotståndligt foto har du hittat rätt. Colin Firth som vann en Oscar för sin insats ger oss en bländande prestation som den osäkra kungen och bitvis kändes det som om han verkligen var sin karaktär istället för att spela den. Carter och Rush briljerar vid sidan om Firth och med en lysande regi fungerar filmen utmärkt.

 

Manuset är välskrivet och smart, det finns flera repliker och scener som ganska snart kommer klassas som klassiker och fotot är riktigt udda, väldigt snyggt och passande till filmens format. Jag beundrar även regissören som lyckas göra en spelfilm på strax under 2 timmar och ändå lyckas hålla uppe mitt intresse när filmens mittkärna kretsar runt ett tal. Det blir en stadig fyra till The King’s Speech.

 

4/5

 

Foto: 4

Skratt: -

Musik: 4

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 5

 

Filmens specialitet: tal - 4

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!

 

http://www.youtube.com/watch?v=pzI4D6dyp_o


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0