Recension: I Saw The Devil



I Saw The Devil

 

Se ondskan i vitögat

 

Kyung-chul är en känslolös psykopat som mer än gärna lurar och tar livet av unga som gamla kvinnor; han tillfredställs och känner sig levande när han gång på gång exploaterar och förnedrar sina offer på olika sätt. Kim Soo-hyeon är agenten som bestämmer sig för att få fast psykopaten efter att hans fru blivit ett av offren, men frågan är hur långt han är villig att gå för att få fast honom, och hur lik seriemördaren i fråga han blir på vägen dit?

Regissören Jee-woon Kim som kanske är mest känd för sin smått briljanta A Tale of Two Sisters har skapat en överlång men samtidigt drivande film med tryckande psykologisk skräck som når fram till tittaren från alla håll och kanter. Från att långsamt bygga upp inledningen till en mittenakt fylld av terror och ett slut lika obarmhärtigt som få andra är detta en upplevelse som bjuder på känslor, raffel samt ren och skär ondska.


Sällan har en psykopat skildrats på samma sätt som här; kalsinnig, grym och totalt omänsklig, vilket kan vara en bidragande faktor till att filmen nästan i stort sett saknar klichéer och igenkännbara moment. Det är även ett litet plus att historien inte utspelar sig i USA, däremot är speltiden lite väl för ambitiös med sina 140 minuter och det finns ögonblick då jag fick lust att ta en bensträckare. I Saw The Devil är en stilren och ryslig film som inte är något för alla, men den som är mottaglig lär gilla den skarpt.


4/5


Foto: 4

Skratt: -

Musik: 3

Skräck: 3

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 4

 

Filmens specialitet: känslolös psykopat - 5

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0