Recension: Tinker Tailor Soldier Spy



Tinker Tailor Soldier Spy


Som att räkna får


Från den svenska regissören Tomas Alfredson kommer hans första internationella film med ingen annan än Gary Oldman i huvudrollen som George Smiley. Filmen utspelar sig i början av 1970-talet då den pensionerade agenten Smiley får i uppdrag att hitta en rysk spion i den avdelning han tidigare jobbat på, något som ingen annan misstänkt tills ett uppdrag i Budapest går väldigt snett. Vem kan Smiley lita på och vem är det som egentligen ligger bakom informationsläckorna?


Baserad på en troligtvis invecklad roman kommer en ännu mer invecklad och svår filmatisering som absolut inte kommer gå hems hos majoriteten av publiken; dess långsamma tempo och förvirrande karaktärspresentation är en anledning, men största faktorn ligger i dess lågmälda sätt att vara utan varken dramatiska händelser eller något som i fråga fångar intresset hos åskådaren. Filmen maler på med sin mörka färgskala och riskerar att söva ner publiken.


Att man lyckats lägga vantarna på skådespelare som Oldman, John Hurt, Colin Firth, Mark Strong, Tobey Jones och Ciarán Hinds är fabulöst, men när de olika karaktärerna inte får mycket att göra känns det mest överflödigt, speciellt Hinds som nätt och jämnt syns i några scener. Trots den kompetenta skådespelarskaran och snyggt foto kan jag inte bortse från att filmen förvirrade mer än förklarade till den grad att jag slutligen började räkna får för att, i detta fall, inte somna.


2/5


Foto: 3

Skratt: -

Musik: 2

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 3

 

Filmens specialitet: att förvirra åskådaren - 4

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0