Recension: Desert Flower



Desert Flower


Ovärdig filmatisering


Desert Flower är filmatiseringen av Waris Diries självbiografi En blomma i Afrikas öken och i rollen som Dirie ser vi Liya Kebede. Diries kamp började redan i ung ålder när hon i sitt hemland utsätts för omskärelse och gifts bort, men väljer att rymma bort från den mörka framtid som väntar henne i hopp om något bättre. Hon lyckas korsa öknen och olika länder för att slutligen bli upptäckt som modell och slå igenom som en av de största i branschen.


Där boken var gripande, skräckinjagande och vacker är filmen stressig, tam och platt; jag kan göra hundra likadana jämförelser där jag höjer boken och smutskastar filmen, men faktum är att detta är en ovärdig filmatisering som inte gör boken rättvis för fem öre. Det enda som någorlunda håller ihop rullen är Kebede som lyckas gestalta Dirie som en person man kan identifiera sig med, annars är det helt enkelt för torrt och förskönat, det svider inte riktigt till som boken ständigt gjorde.

Utseendemässigt finns det små delar som redigerats ihop på ett fiffigt sätt och på så sätt sticker ut samt handlingen i sig som nästan är overklig; med andra ord har man haft briljant material att jobba med men lyckats få ihop en film som man glömmer så fort eftertexterna börjat rulla, vilket inte kan sägas om boken. Det blir en svag tvåa till Desert Flower och jag kommer i mitt stilla sinne fortsätta vänta på en rättvis filmatisering.


2/5


Foto: 2

Skratt: -

Musik: -

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 3

 

Filmens specialitet: Waris Diries liv - 2

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0