Recension: Retreat



Retreat


Tänkvärd och välspelad


Martin (Cillian Murphy) och Kate (Thandie Newton) flyr till en öde ö för att bearbeta en tragedi. Långt ifrån civilisation och distraktion försöker de smälta händelsen. En dag hittar de Jack (Jamie Bell) som sköljts upp på stranden, skadad och beväpnad. De tar hand om honom och när han vaknar upp talar han om att en luftburen smitta utrotat större delen av mänskligheten under de få dagar de befunnit sig på ön – och att de nu måste barrikadera sig mot smittan.


Retreat är en psykologisk thriller som gärna leker med publiken och ger fler alternativ än vad man klarar av för att kunna avgöra vad som möjligen stämmer eller inte. Som väntat är det välspelat med stadiga insatser från Murphy och Newton samtidigt som Bell gör en av sina mer udda roller på länge. Det är ingen tvekan om att han kommer bli en av sin tids största aktörer och redan här förstår man varför. Man utnyttjar öns kala miljöer och den lilla stugan som större delen av filmen utspelar sig i till fullo vilket skapar en klaustrofobisk känsla – passande för filmens tema.


Vissa delar bjuder på nagelbitande spänning medan andra satsar på skarpa dialoger och det fungerar bra tillsammans. Mot filmens slut kommer upplösningen som är oförmodad och tänkvärd, även om man kan ha svårt att köpa det fungerar det bättre än de flesta andra filmer i samma genre. Retreat leker med effekten av människans experimenter och hur illa det egentligen kan gå, samt vad som får offras om något skulle gå snett. Det blir en stark trea till filmen.


3/5


Foto: 2

Skratt: -

Musik: 4

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 4

 

Filmens specialitet: vad sker på fastlandet? - 3

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0