Recension: We Need To Talk About Kevin



We Need to Talk About Kevin

 

Starkt, ångestladdat och skrämmande

 

Eva (Tilda Swinton) blir gravid och föder en son som döps till Kevin; men redan vid födseln drabbas hon av en djup förlossningsdepression vilket skapar ett känslomässigt gap mellan henne och Kevin. Kevins (Ezra Miller) beteende runtomkring henne förvärrar saken och när familjefadern inte ser hans avvikande uppförande börjar Eva undra om det endast är för henne han visar upp den sidan. Kevin växer upp och hans avsaknad för ansvar, empati och mänskliga känslor skrämmer Eva mer och mer…

 

Berättad på ett ytterst surrealistiskt sätt griper historien om Kevin tag i åskådaren och släpper taget långt efter att filmen tagit slut. Med en djärv och experimentell ljussättning och kameraarbete berättas historien ur flera olika perspektiv, nutid och dåtid. Det växlas flitigt mellan de olika lägena och förändringen av karaktärerna blir på så sätt mycket påtagligare samtidigt som man fruktar för vad som skall komma. Vad är felet på Kevin? Varför agerar han så konstigt? Vad är anledningen?

 

Frågorna är många och efter det chockerande slutet får man själv avgöra vad som får Kevin att ta ett sådant extremt beslut angående sin framtid. Miller framkallar irritation och ångest hos åskådaren medan Swinton gör en otroligt stark prestation som modern som trots ett helvete till liv inte ger upp. Det är pinsamt att hon totalt ignorerades av Oscarn i år, medan ljumma insatser som Rooney Mara från The Girl With The Dragon Tattoo nominerades. Det blir en stadig fyra till detta starka drama som man inte glömmer i första taget.

 

4/5

 

Foto: 4

Skratt: -

Musik: 2

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 5

 

Filmens specialitet: felet på Kevin – 5

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0