Recension: Fateless



Fateless


Enstaka ögonblick i blek skildring


Den 14-åriga György bor i Ungern tillsammans med sin familj och sina vänner. När andra världskriget gör sig påmind slits han iväg allt det han hållit kärt och skickas till ett koncentrationsläger för att slita och jobba dagarna i ända. Här tvingas han att stå ut i extrema förhållanden tillsammans med hundratals andra, men han ger inte upp hoppet och trots de fruktansvärda omständigheterna lyckas han hitta en vän.


Skildringen av andra världskriget har aldrig varit trevligt att se på och i Fateless är det en smutsig och plågsam bild som målas upp, men kan upplevas som förskönad mot många andra filmer som skildrat samma händelse. Det extrema, brutala och hänsynslösa har försvunnit och trots att György går igenom ett och annat bleknar filmen ganska snabbt i jämförelse med andra i samma genre.


Musiken klaffar däremot bättre och även fotot lyckas få till några snygga sekvenser, likaså skådespeleriet som fungerar trots lite överspel. Som helhet är det endast enstaka ögonblick som sticker ut i denna bleka skildring och dess längd på 140 minuter är inte till dess fördel direkt. Se hellre Schindler’s List, en film som ännu ingen lyckats överträffa när det kommer till andra världskriget.


2/5


Foto: 2

Skratt: -

Musik: 3

Skräck: -

Action: -

Effekter: -

Skådespeleri: 2

 

Filmens specialitet: koncentrationsläger - 2

 

- = Ej aktuellt.

0 = Värdelös.

1 = Dålig.

2 = Godkänd.

3 = Bra.

4 = Mycket bra.

5 = Perfekt!


TRAILER


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0